latinica  ћирилица
18/10/2017 |  08:56 ⇒ 14:44 | Autor: RTRS

Mitrović: SzP se zakleo na vjernost Bakiru Izetbegoviću

Alija Izetbegović je svojom Islamskom deklaracijom jasno nacrtao da želi islamsku BiH, onda kada muslimani postanu većina. Nije to dočekao, ali sin Bakir nastavlja, piše senator Republike Srpske Slavko Mitrović u kolumni za Glas Srpske.
Slavko Mitrović - Foto: RTRS
Slavko MitrovićFoto: RTRS

Tekst prenosimo u cijelosti:

Alija Izetbegović je svojom Islamskom deklaracijom jasno nacrtao da želi islamsku BiH, onda kada muslimani postanu većina. Nije to dočekao, ali sin Bakir nastavlja. Govoreći skoro na obilježavanju dana rođenja Alije Izetbegovića, Bakir je izjavio: "U politici sam jer pokušavam završiti ono što je moj otac počeo",

I u prošlom mandatu od 2010. do 2014. godine Bakir je bio član Predsjedništva BiH, a njegova SDA imala ministre u Savjetu ministara, ali nije mogao nastavljati djelo oca Alije. Nije, zato što je dio vlasti na nivou BiH bio SNSD sa svojim kadrom, pa je Bakir slijedeći Alijino uputstvo, čekao probosanski SDS da ga uzme u svoju vlast nakon izbora 2014. godine. A onda je Bakira krenulo. Ima toga dosta, ali ključno je nekoliko događaja.

Kada je Bakir uzeo takozvani Savez za promjene pod svoje skute i komandu, rekao je: "Oni su izgubili izbore u 'eresu', ali sa našim Sadikom Ahmetovićem ima ih sedam, a prevagu daje Mladen Ivanić kao član Predsjedništva." Kako su Bošnjaci izabrali Ivanića kao "Željka Komšića broj 2", poznato je od izbora 2014. godine. Sada to otvoreno govore poslanici SDA i SBB-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedim Čivić, Midhat Okić i Admir Čavka, koji na TV-u kaže: "Mi Bošnjaci smo presudili u izboru Mladena Ivanića da postane srpski član Predsjedništva BiH. Mi smo ga de fakto izabrali. Evo i Sadik Ahmetović (tadašnji potpredsjednik SDA) zna kako smo mi to radili i kakvu smo kampanju vodili i kako smo izabrali Ivanića."

Stranci koji rukovode savezom za primjenu Bakirove politike, rekli su im da ako propuste šansu da se uspentraju na vlast u Srpskoj do izbora 2018. godine, ne trebaju ni ići na izbore, jer će katastrofalno izgubiti. I ne samo to - već će se SDS i PDP raspasti, a Dragan Čavić ionako nema stranku kao ni Milanko Mihajilica. Metodi uspentravanja su poznati - blokiraj Narodnu skupštinu, napadaj Policiju i Radio-televiziju, optužuj "režim", organizuj ulične proteste, šalji u svijet slike bezvlašća i haosa. Sve s ciljem da se pokaže da vlast koju narod u Srpskoj uporno bira, u stvari ne može da vrši vlast.

Stranci su već odredili Ivanića kao kandidata za predsjednika Republike Srpske. Najboljeg bošnjačkog ministra i miljenika sarajevskih sećija Mirka Šarovića kandiduju za srpskog člana Predsjedništva BH, kao što su radili sa Komšićem i Ivanićem. Čak su opoziciji obećali da će OHR smijeniti Milorada Dodika, Nedeljka Čubrilovića i Nenada Stevandića, da im olakšaju situaciju u predizbornoj godini. Zaboravili su da je Miroslav Lajčak napuštajući OHR rekao da je svaki pokušaj vraćanja bonskih ovlašćenja mamuzanje mrtvog konja.

Takozvani savez za primjenu često se kleo na vjernost Bakiru, odazivajući se svaki put njegovim pozivima. Svaki put kada su boravili na sećiji, Bakir ih okupa u zeleno, a oni izađu pred novinare pa pričaju o plavom dizelu. Idu Bakiru, ali ne idu na sastanke kod predsjednika Republike Srpske. Sa "takozvanima", kao tačkom oslonca, Bakir je mogao nastaviti pucati u Srpsku. Potpuno siguran u njihovu podršku, nastavio je gdje je stao otac Alija. Samo nekoliko Bakirovih aktivnosti, preduzetih protiv i na štetu Republike Srpske, koje "takozvani" nisu spriječili, obilježilo ih je pečatom izdaje protiv Srpske. Ustavni sud BiH sa dvoje sudija, koji su bili potpredsjednici SDA, ukinuo je 9. januar kao Dan Republike, pa onda pokušao zabraniti narodni referendum u Srpskoj. Prijetnjom jadnom statističkom direktoru BiH preko Tužilaštva BiH, Bakir je objavio rezultate popisa stanovništva po kome Bošnjaka u BiH ima više od 50 odsto. Može li biti tačno da je rezultat "najvećeg genocida u Evropi i etničkog čišćenja", kako stalno cijeli svijet bombarduje sarajevska čaršija, muslimana Bošnjaka po popisu iz 2013. godine sedam odsto više nego prije rata.

Onda je došao Bakirov zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde o navodnom genocidu na kome je nastala Srpska, istovremeno najavljujući da će to biti najveća poslijeratna kriza u BiH. Zbog toga je Vukota Govedarica, takozvani predsjednik SDS-a, pompezno najavio prekid svake saradnje sa Bakirom. Nakon toga SDA ga svojim saopštenjem hladno upozorava da SDS-PDP-NDP ne mogu ništa prekidati ni sa Bakirom, ni sa SDA, jer ih obavezuje koalicioni sporazum koji su potpisali novembra 2014. godine. Tada su "takozvani" Bakirovom milošću kao izborni gubitnici u Srpskoj, uzeti u njegovu probosansku većinu u Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara. Od Bakira su posao dobili Mladen Bosić, na mjestu predsjedavajućeg Predstavničkog doma, zajedno sa Šefikom DŽaferovićem iz SDA, ratnim načelnikom MUP-a u Zenici, u čijoj zoni odgovornosti su bili mudžahedini "Al-Kaide" i buduće Islamske države, vježbajući odsijecanje glava srpskim zarobljenicima. Ognjen Tadić i Darko Babalj, kao gubitnici na izborima, nagrađeni su mjestom u Domu naroda, a Tadić iako sa Babaljem čini manjinu u odnosu na tri delegata iz SNSD/DNS, dobio je mjesto predsjedavajućeg Doma naroda. Posebna priča je Savjet ministara po Bakirovim željama. "Takozvani" su ekipa poznata kao makova zrnca i mekani pamuk za Bakirovu agresiju na Republiku Srpsku i Srbe. Opomenuti Govedarica je ubrzo nakon najavljenog prekida sa Bakirom morao javno hvaliti Bakira pred Federikom Mogerini, kao čovjeka koji gleda u budućnost. Ne smije Govedarica reći da u Bakirovoj budućnosti nema mjesta za Republiku Srpsku kao "genocidnu tvorevinu".

Sasvim očekivano, takozvani su i prilikom rasprave i odlučivanja o protivpravnom pokušaju revizije, odbili zaključke Narodne skupštine Republike Srpske. Nisu ni pokušali da stave na dnevni red na nivou BiH suštinska pitanja od interesa za Srpsku - strane sudije u Ustavnom sudu BiH, djelovanje protivpravnog pravosuđa na nivou BiH, status DŽaferovića na čelu Predstavničkog doma.

Zato nije neočekivano što opozicija nije dala podršku referendumu o protivustavnom Sudu i Tužilaštvu BiH. Ni onda kada je Narodna skupština Republike Srpske donosila odluku, a ni sada nakon oslobađanja Nasera Orića, čime se još jednom pokazuje sva pogubnost takozvanog bh. pravosuđa po Republiku Srpsku, ali i po BiH. Rugaju se žrtvama rata koje nikako da dočekaju pravdu za brojne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima. Zbog nakaradnog bh. pravosuđa i selektivne pravde svaki pomen srpskim žrtvama završava rečenicom: "Za ove zločine još niko nije odgovarao."

Prilikom rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske jalova opozicija SDS-PDP-NDP, providno i naivno, pokušava prevući na svoju stranu poslanike DNS-a. Dobro im je rekla Spomenka Stevanović, šef Kluba DNS-a: "Vama iz opozicije važi pravilo - što gore to bolje." Sve najgore i najcrnje opozicija koja je izgubila šest izbora zaredom, što opštih što lokalnih, bljuje na vlast Republike Srpske. Ne mogu pobijediti, jer ih narod neće, pa su ojađeni i ogorčeni do te mjere da Srpskoj žele sve najgore. To im je dugo godina predizborna platforma za koju se nadaju da će im donijeti glasove, da bi svojom vlašću mogli sprovesti svoj politički program koji se zove mržnja i osveta. Najavili su da neće podržati ni rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske iako je pisana po uzoru na rezoluciju kojom je Srbija proglasila svoju vojnu neutralnost. Tako još jednom podržavaju Bakira.

Dokazujući mu svoju vjernost, pokazuju da su ostali jedina Bakirova tačka oslonca. Nejaki Bakir je izgubio povjerenje u svojoj SDA, jer su ga napustila četiri poslanika u Parlamentu BiH, a njegovog zamjenika Adila Osmanovića šutiraju na stranačkim sastancima. Zavadio se Bakir i sa Fahrudinom Radončićem, koji javno razotkriva Alijinu i muslimansku odgovornost za početak rata u BiH i Bakirove vreće zlata. Bakir je Bošnjake uveo u političke sukobe sa Hrvatima u BiH, sa Hrvatskom i Srbijom, samo sarađuje sa takozvanim savezom za primjenu njegove politike. Zato im je dao u ruke SIPA, RAK i Ministarstvo bezbjednosti da svaki dan mlate po Republici Srpskoj. Takozvanima ne pada na pamet da se povuku iz zajedničkih bh. organa iako je to jedini efikasan način da se zaustavi sarajevska agresija na Republiku Srpsku i njene institucije.

Izvor: Glas Srpske