latinica  ћирилица
12/10/2017 |  18:52 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Gdje je završio novac od prodaje vile i zemlje na Trebeviću?(VIDEO)

Opština Istočni Stari Grad zloupotrijebila je dobru volju Vlade Republike Srpske, prodavši privatnom licu objekat Dom banke i 3,5 dunuma zemljišta na Trebeviću, koje je dobila za razvoj turizma, rečeno je za RTRS u Vladi.
Vila na Trebeviću - Foto: RTRS
Vila na TrebevićuFoto: RTRS

Bivši objekat Privredne banke Sarajevo, a danas Vila Andrea i 3,5 dunuma pripadajućeg zemljišta na Trebeviću u septembru 2015. Odlukom Vlade Republike Srpske dodijeljeno je opštini Istočni Stari Gradi. S pravom vlasništva, ali uslovno za razvoj turizma. U Odluci nije navedeno da se nekretnine smiju prometovati, a upravo je to i urađeno.

Direktor Službe za zajedničke poslove Vlade republike Srpske Goran Maričić rekao je da je volja Vlade u ovom slučaju zloupotrijebljena tako što je pomenuta nekretnina prometovana u privatne svrhe i da je sada na nadležnim organima i Pravobranilaštvu da utvrdi da li je tu bilo zloupotreba ili nije.

Iz Pravobranilaštva Republike Srpske stigao je odgovor da nema osnova za podizanje tužbe za raskid ili ništavnost ugovora, kao ni eventualnu naknadu štete.

U lokalnom SNSD-u razočarani su stavom Pravobranilaštva. Kažu da ih je načelnik Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović izigrao, jer je obećao da će sredstva od prodaje nekretnina dobijenih od Vlade Srpske biti uložena u izgradnju kancelarije Opštine i staničnog odjeljenja policije na Trebeviću, što se nije desilo. Obećana gradnja vatrogasnog doma se realizuje kreditom, a ne sredstvima od prodaje- tvrde u SNSD-u.

"Nikada nije prezentovano za koliko je objekat i zemljište na Trebeviću prodato, niti je u MZ Trebević izgrađen obećani objekat za potrebe građana", stoji u saopštenju SNSD-a.

U opštini Istočni Stari Grad negiraju da su zloupotrijebili dobru volju Vlade. U prodaji nekretnina, tvrde, nema ništa sporno, ali ipak ne znaju koliko novca se slilo u opštinski budžet od prodaje objekta i zemljišta.

- Poslije dodjele Vlade tu nekretninu smo prodali u svrhu razvoja turizma. Ne znam tačno za koliko novca je prodata. Bilo je rečeno da će od tog novca da se napravi kancelarija opštine i stanično odjeljenje policije. To je aktuelno i radi se na tome - kaže predsjednik SO Istočni Stari Grad Stevan Sanda.

Iako se u medijima spekulisalo da je Darko Babalj vlasnik nekretnina na Trebeviću, u RUGIP Republike Srpske potvrdili su nam da su predmetne nekretnine uknjižene na osobu čije se ime spominjalo i u ranijim kupoprodajnim transkacijama opštinske zemlje u Istočnom Starom Gradu.

Od 2014. lokalna vlast u Istočnom Starom Gradu prodala je blizu 300 dunuma opštinske zemlje, najčešće kupcima iz federalnog Sarajeva čak i arapskom šeiku. Najčešće pod izgovorom razvoja lokalne zajednice. U SNSD-u kažu da je Istočni Stari Grad i dalje infrastrukturno nerazvijena opština.