latinica  ћирилица
12/10/2017 |  18:10 ⇒ 13/10/2017 | 10:18 | Autor: RTRS

Dodik u posjeti Destilaciji Teslić- riješiti problem sa isporukom sirovine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je posjetio Hemijsku industriju Destilacija u Tesliću.
Dodik posjetio Destilaciju u Tesliću - Foto: SRNA
Dodik posjetio Destilaciju u TeslićuFoto: SRNA

Direktor Destilacije, Novo Škrebić rekao je nakon sastanka sa predsjednikom da ovo preduzeće ima problem sa nabavkom sirovine.

- Imamo problem sa isporukama sirovine od strane dobavljača. Zalihe naše sirovine kreću se od dva do osam dana - rekao je on.

Škrebić je naglasio da uprkos tome, Destilacija radi uspješno u kontinuitetu, ali da bi zaustavljanje proizvodnje bilo pogubno za preduzeće i same radnike.

- Imamo jake izvozne ugovore, izvozom ostvarujemo 11 miliona KM na godišnjem nivou. Svako zaustavljanje proizvodnje bilo bi pogubno - rekao je on.

Predsjednik Srpske je rekao da je upoznat sa problemom nabavke sirovina u ovom preduzeću, te da taj problem mora biti riješen što prije.

- Ovdje je u pitanju nepoštovanje ugovora o isporuci sirovine. Naredne sedmice organizovaćemo sastanak sa odgovornim subjektima i to mora biti riješeno. Vlada Srpske je donijela zaključke vezane za isporuku sirovina, a vidimo da se ugovori ne poštuju, a to ne može tako. Јavna preduzeća moraju da poštuju ugovore koje su sklopila - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da problem snabdijevanja drvoprerađivača postoji širom Srpske, te najavio da će lično sagledati situaciju i pokušati da organizuje cijeli proces istraga, jer je nemoguće da postoji dovoljna količina sirovina, da postoji sječa, a da ne mogu da budu pokrivene planirane i ugovorene obaveze.

- Očigledno da postoje neke druge stvari, korupcija, nepoštivanje ugovora i lopovluk koji se mora izbiti. Ne zanima me ko je iz SNSD-a, DNS-a, ali oni koji ne budu poštivali zaključke Vlade mogu da se pakuju - poručio je predsjednik Srpske.

Sastanku u Tesliću prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Dragutin Škrebić.

Hemijska industrija Destilacija je osnovana 1896. godine i regionalni je lider u proizvodnji drvnog uglja, briketa, sirćetne kiseline i sirćeta.