latinica  ћирилица
12/10/2017 |  15:48 | Autor: RTRS

Održana manifestacija "Ćopićevim stazama djetinjstva"

U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, danas je održana manifestacija "Ćopićevim stazama djetinjstva".
Hašani: "Ćopićevim stazama djetinjstva" - Foto: SRNA
Hašani: "Ćopićevim stazama djetinjstva"Foto: SRNA

Predstavnici opštine Krupa na Uni, Fondacije "Branko Ćopić" iz Banjaluke i Osnovne škole /OŠ/ "Branko Ćopić" Donji Dubovik položili su vijenac kod književnikove biste.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je da se ove godine manifestacija obilježava skromno.

"Trudićemo se da narednih godina ova manifestija ima veći nivo jer je to naš književnik zaslužio" rekao je on.

Predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Svetozar Ličina rekao je da su proteklih desetak dana održani poetski časovi u školama koje nose Ćopićevo ime.

"Narednih godina manifestaciji bi trebalo da prisustvuju učenici svih škola koje nose ime Branka Ćopića", istakao je Ličina.

On je rekao da se manifestacija održava na Miholjdan, praznik koji je krsna slava porodice Ćopić.

"Došli smo da se poklonimo Branku za njegov doprinos i da mu pokažemo da smo mi u njegovom duhovnom prebivalištu, Podgrmeču. A on je nama ostavio baštu sljezove boje da je njegujemo i tražimo u njoj tračak nade" poručio je Ličina.

U spomen-školi U Hašanima pjesme inspirisane Ćopićevim djelom i rodnim krajom govorili su književnici Јovanka Stojčinović Nikolić i Ranko Pavlović.

Prigodan program pripremili su učenici Osnovne škole "Branko Ćopić" Donji Dubovik.

Ličina je danas uručio nagrade koje su osvojili učenici na literarnom konkursu Fondacije "Branko Ćopić" o temi Ćopićev osmjeh zavičaju.

Prvo mjesto i nagradu od 100 KM osvojila je Aleksandra Pađen iz OŠ "Branko Ćopić" u Donjem Duboviku, drugo mjesto i nagradu od 70 KM Danica Aleksić iz OŠ "Branko Ćopić" Banjaluka i treće mjesto i nagradu 50 KM Meriem Šupuković iz OŠ "Branko Ćopić Donji Agići kod Novog Grada.

Branko Ćopić je autor više romana, zbirki pripovijedaka, komedija i
djela za djecu. Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman "Ne tuguj bronzana stražo".

Rođen je 1. januara 1915. u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.