latinica  ћирилица
12/10/2017 |  15:37 | Autor: RTRS

"Boksit": Najbolji poslovni rezultati od osnivanja kompanije

Kompanija "Boksit" iz Milića ostvarila je za devet mjeseci ove godine najbolje rezultate od osnivanja, prema svim parametrima kojima se mjeri uspješnost poslovanja, saopšteno je danas iz ove kompanije.
Boksit - Foto: RTRS
BoksitFoto: RTRS

U sektoru rudarstvo proizvodnja rude, u odnosu na isti period prošle godine, veća je za 52 odsto, prodaja za 25 odsto, a prihod za 35 odsto.

U sektoru saobraćaj prihod na domaćem tržištu veći je za 27 odsto, a u međunarodnom prevozu za 50 odsto.

U istom periodu u sektoru građevinarstvo prihod je povećan za 90 odsto, a eksterna realizacija, što je posebno važno za taj sektor, veća je četiri puta.

Za 14 odsto je veći prihod u sektoru mašinstvo i elektroodržavanje. U sektoru fabrika namještaja i masivnih ploča prihod je veći za 35 odsto, a eksterna realizacija za 78 odsto.

U sektoru komercijalno-proizvodni poslovi prihod je uvećan za 51 odsto, a prodaja robe na malo u Robnoj kući "Boksit" za 24 odsto.

U sektoru ugostiteljstvo i turizam prihod je veći za sedam odsto.

Sektor proizvodnja hrane - proizvodnja konzumnih jaja jedini je ostvario negativni finansijski rezltat, zbog poremećaja na tržištu, iako je imao proizvodnju od 40.200.000 konzumnih jaja.

"Tokom septembra i ovaj sektor iskazao je pozitivan poslovni rezultat, a s obzirom na to da je cijena konzumnih jaja na tržištu bolja, te da se ovih dana useljava jato od 100.000 koka nosilja, s razlogom očekujemo da će i ovaj sektor do kraja godine imati dobar proizvodni i finansijski rezultat", ističe se u saopštenju.

Na nivou Kompanije, u odnosu na prošlu godinu, devetomjesečni poslovni prihod veći je za 48 odsto, ostvareni finansijski rezultat za 585 odsto, produktivnost, mjerena po zaposlenom, veća za 37 odsto, a ekonomičnost za osam odsto.

Za šest odsto je veća rentabilnost mjerena posredstvom dobiti kroz angažovana sredstva, a u opremu i kapitalne objekte uloženo je 5.000.000 KM vlastitih sredstava, što je za 35 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Za devet mjeseci ove godine zaposleno je 227 lica.

"Sa razlogom očekujemo da će trend uspješnog poslovanja biti nastavljen i da će se poslovna godina završiti kao najuspješnija do sada", naglašava se u saopštenju predsjednika kompanije "Boksit" Rajka Dukića.

Izvor: SRNA