latinica  ћирилица
12/10/2017 |  15:05 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Semberija: Berba kukuruza pri kraju (VIDEO)

Berba kukuruza u Semberiji, zasijanog na 24 hiljade i 90 hektara, privodi se kraju.
Berba kukuruza - Foto: RTRS
Berba kukuruzaFoto: RTRS

Zavisno od kvaliteta zemljišta i primijenjene agrotehnike, višemjesečna suša, praćena visokim temperaturama, umanjila je rod od 15 do 70 odsto.

Hrane neće biti dovoljno za stoku, pa je poskupljenje stočne hrane, a smanjenje stočnog fonda neminovno, tvrde poljoprivrednici.

Prinos je manji, ali otkupna cijena kukuruza u odnosu na prošlu godinu veća - iznosi od 28 do 30 pfeniga po kilogramu.

Prosječan prinos kukuruza je 3,5 tone po hektaru, pa će većina semberskih ambara ove jeseni ostati poluprazna.

Poljoprivrednici koji nemaju zalihe prošlogodišnjeg roda moraće da kupuju stočnu hranu ili smanjuju broj grla.

I na PD ''Semberija '' prinos, u odnosu na planirano, iznosi 35 odsto, ali imaće, kažu, dovoljno hrane da podmire potrebe na farmi.

- Nije kvalitet koji smo planirali. Ali količinama ćemo uspjeti "zatvoriti" ovu godinu, kaže Slaviša Gligorić, tehnički direktor PD ''Semberija''.

Ratari su nezadovoljni i prinosom i cijenom. Više bi im se, kažu, isplatilo da su kupovali kukuruz nego što su ga sijali.

Na tržištu je trenutno veća potražnja za prošlogodišnjim kukuruzom, čija je cijena od 31 do 35 pfeinga. Bijeljinski ''Žitopromet '' otkupio je 1.500 tona ovogodišnjeg roda, za 28 pfeniga po kilogramu.

- Kvalitet zrna dosta je lošiji, jer je zrno sitnije i taj skrobni dio dosta je siromašniji, pojasnila je Stevka Ivanić, rukovodilac Laboratorije.

Agroekonomisti predviđaju da bi zbog štete od suše do kraja godine cijena ovogodišnjeg roda mogla dostići 40 pfeniga po kilogramu.

Budući da kukuruz u krmnim smjesama ima udio od 50 -60%’, rast cijene ove žitarice mogao bi uticati i na poskupljenje stočne hrane, koja za sobom u lancu povlači i poskupljenje mesa i mesnih prerađevina.