latinica  ћирилица
12/10/2017 |  14:35 ⇒ 14:44 | Autor: RTRS

Veliki iskorak Srpske u obimu biološke terapije

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja napravili su, u odnosu na okruženje, iskorak u pruženom obimu biološke terapije za pacijente oboljele od artritisa, izjavio je predsjednik Udruženja pacijenata sa reumatoidnim artritisom i drugim autoimunim bolestima Srpske Predrag Donjak.
Artritis (Foto: https://www.fitness.com.hr) -
Artritis (Foto: https://www.fitness.com.hr)

- Kao primjer toga recimo da u FBiH taj obim nije ni blizu kao u Srpskoj i nadam se da će se i ubuduće raditi na tome da se što veći broj pacijenata obuhvati tom terapijom - rekao je Donjak u Banjaluci uoči predavanja posvećenog 12. oktobru - Svjetskom danu borbe protiv artritisa.

On je istakao važnost otkrivanja ove bolesti na vrijeme, dodajući da je Udruženje u tom cilju prije godinu i po dana sa domovima zdravlja u Srpskoj pokrenulo akciju "Uoči rano", kako bi ljekari porodične medicine na vrijeme otkrili tu bolest i uputili takva lica na liječenje.

Donjak je naveo da u Srpskoj ne postoji tačno utvrđen registar oboljelih od reumatoidnog artritisa, ali da se procjenjuje da ih je između 8.000 i 10.000.

Predsjednik Udruženja reumatologa u BiH Ljubinka Božić napomenula je da su reumatološka oboljenja u ovoj sredini još nedovoljno shvaćena i da se na njih i dalje nedovoljno obraća pažnja.

- Liječenje ovih bolesti je vrlo skupo, međutim, ono još više poskupljuje ukoliko se bolest otkrije kasnije. Zato mi vodimo poseban program u vezi sa ranim otkrivanjem reumatoidnog artritisa i drugih reumatoloških oboljenja, kao i za ranu adekvatnu terapiju - navela je Božićeva.

Prema njenim riječima, artritis se u najviše slučajeva javlja između 30. i 50. godine, četiri puta je češći kod žena nego kod muškaraca, a od te bolesti mogu oboljeti i djeca od dvije godine.

Sekretar Udruženja reumatologa na nivou BiH Siniša Milovanović rekao je da u prvoj godini obolijevanja od reumatoidnog artritisa nastaju najveća oštećenja koštanog sistema, a da već nakon dvije godine pacijent gubi radnu sposobnost, a za 10 godina 50 odsto oboljelih postaju trajni invalidi.

Tačan uzrok nastanka reumatoidnog artritisa još nije dovoljno poznat, a kao osnovni faktor oboljenja navodi se genetika.

Svjetska zdravstvena organizacija je ovu deceniju proglasila "Decenijom kostiju i zglobova", u okviru koje se 12. oktobra obilježava i Svjetski dan borbe protiv artritisa.

Izvor: SRNA