latinica  ћирилица
11/10/2017 |  10:23 ⇒ 10:28 | Autor: RTRS

Nelegalna eksploatacija ugrožava riječne tokove

Nekontrolisana i nelegalna eksploatacija šljunka ugrozila je mnoge riječne tokove u Republici Srpskoj, prvenstveno Vrbasa, Bosne i Drine, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Čedomir Stojanović.
Eksploatacija šljunka - Foto: RTRS
Eksploatacija šljunkaFoto: RTRS

Godišnje se prijavi od 1,2 do 1,5 miliona kubika eksploatisanog šljunka za koji se plaćaju vodne naknade, ali su količine izvezenog šljunka vjerovatno mnogo veće, kaže Stojanović.

- Opasnosti za vodotoke od nelegalne eksploatacije šljunka i pravljena sprudova su u odnošenju obala, meandriranja riječnih tokova, što odnosi poljoprivredno zemljište, a nerijetko ugrožava i stambene objekte - naveo je on.

Na rijeci Bosni i Drini postoje dodatni problemi u ovoj oblasti, a to su kontrola eksploatacije šljunka duž međuentitetske granice sa Federacijom BiH i granice sa Srbijom, pojasnio je Stojanović.

- Međuentitetska granica ne prati tok rijeke Bosne, već ga presijeca na više mjesta, tako da jedno sprudište imamo i u FBiH i u Srpskoj, pa je nemoguće nadzirati izvoz šljunka - kaže pomoćnik ministra.

Kada je riječ o Drini, Stojanović kaže da je problem u donjem toku, u Semberiji, gdje je veliki dio površina za eksploataciju ostao na strani Drine prema Srpskoj, a katastarski pripada opštinama Srbije, koja daje saglasnost za izvoz sirovina.

- U tim područjima imamo veliku pojavu ekspoatacije šljunka na poljoprivrednom zemljištu koju je jako teško kontrolisati i pratiti - napomenuo je Stojanović.

On je dodao da u Srpskoj godišnje oko 70 subjekata dobija saglasnost za eksploataciju šljunka, te da se do sada većina eksploatacija obavljala na osnovu samoinicijativnih ponuda, gdje su privredna lica donosila elaborate i na osnovu toga dobijala saglasnost.

- Da bismo uredili oblast ekspoatacije mineralnih sirovina iz vodotoka, izradili smo novi pravilnik koji će biti u primjeni od sljedeće sezone vađenja šljunka, prema kojem je potpuna odgovornost za upravljanje vodotocima na ЈU Vode Srpske - istakao je Stojanović.

Smatra, da će uređenju ove oblasti doprinijeti i novi Krivični zakon, po kojem su određene i kazne zatvora za one koji vrše nelegalnu eksploataciju šljunka, i to od jedne do 10 godina.

Stojanović je rekao da će Vode Srpske od sada određivati lokalitete, izrađivati elaborate i davati saglasnost za eksploataciju šljunka, kao i da će nadležne inspekcije mnogo više kontrolisati ovu oblast.

Izvor: SRNA