latinica  ћирилица
03/10/2017 |  11:03 | Autor: RTRS

Počinje sa radom Komisija za analizu sprovođenja zakona

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske saopštilo je da danas počinje sa radom Komisija za analizu stanja u jedinicama lokalne samouprave u vezi sa sprovođenjem dva zakona o lokalnoj samoupravi.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Komisija, koju je formiralo resorno ministarstvo, analiziraće stanje u vezi sa sporovođenjem Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave.

Resorni ministar Lejla Rešić istakla je da je osnovni zadatak ove komisije da daje preporuke i otklanja izvjesne nejasnoće tamo gdje je to potrebno.

"Možemo biti zadovoljni sprovođenjem ova dva zakonska rješenja na terenu. Nema blokiranih lokalnih zajednica i nema više nezakonitog zapošljavanja", kaže Rešićeva.

Iz Ministarstva napominju da će, pošto je riječ o zakonima koji su na snazi godinu dana, analiza imati savjetodavni karakter i njen cilj je uspostavljanje i unapređenje saradnje resornog ministarstva i lokalnih zajednica u sprovođenju i tumačenju navedenih zakonskih propisa.

Iz ovih zakona proizilaze i obaveze donošenja opštih akata u lokalnim zajednicama, gdje su propisani rokovi za njihovo donošenje.

Komisija će obići sve jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj nakon čega će resorno ministarstvo sagledati stanje i sačiniti preporuke.

Izvor: SRNA