latinica  ћирилица
30/09/2017 |  08:35 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Otkrivena spomen-bista caru Nikolaju Drugom (FOTO/VIDEO)

U organizaciji Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda i uz podršku Ambasade Rusije u BiH, u selu Ritešić kod Doboja, otkrivena je spomen-bista ruskog cara Nikolaja Drugog.
Otkrivanje spomen-biste caru Nikolaju Drugom - Foto: RTRS
Otkrivanje spomen-biste caru Nikolaju DrugomFoto: RTRS

Učesnici ceremonije prisjetili su se teških istorijskih trenutaka ruskog i srpskog naroda, i uloge koju je car Nikolaj u njima imao.

Nakon što je Banjaluka dobila spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, i selo Ritešić pored Doboja dobilo je identičnu spomen-bistu, u neposrednoj blizini manastira Svete Matrone Moskovske. Nakon što je bistu otkrio, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, poručio je da ovaj dan pokazuje koliko je tijesno isprepletena veza i sudbina ruskog i srpskog naroda.

- Ovo je simbolična manifestacija, jer pokazuje našu duhovnu i kulturnu vezu, vezu između ruskog i srpskog naroda. Hvala svima koji su i duhovno i finansijski pomogli – ovo je rezultat rada naroda Republike Srpske - dodao je Ivancov.

Kompleks u selu Ritešić, osim već izgrađenog hrama podrazumijeva i gradnju zvonika, parohijskog objekta i etno sela. U Udruženju srpsko-ruskog prijateljstva procjenjuju da je vrijednost projekta oko pet miliona evra. 

- Pozivam sve dobre ljude da nam pomognu, jer ovo je značajno za Republiku Srpsku i BiH da ima jedno ovakvo mjesto gdje se svi lijepo okupljaju, bez obzira na vjeru - rekao je predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajić.

Zvaničnici Republike Srpske zahvalili su Rusiji na dosadašnjoj podršci koju je pružala u očuvanju nadležnosti Srpske u okviru BiH. Poručili su da svi oni koji ne razumiju prijateljstvo ruskog i srpskog naroda, ne poznaju njihovu istoriji.

- Želimo i dalje da razvijamo kulturu sjećanja prema ruskom narodu, da nikad ne zaboravimo, a dokazali smo da nismo za ovih proteklih 100 godina upravo tu brigu ruskog naroda prema srpskom narodu kada je bilo najteže - istakao je izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan.



- Drago mi je da smo danas ovdje u Ritešiću otkrili spomen-bistu u čast caru Nikolaju. Neće to biti jedini znak sjećanja i uspomene na porodicu Romanov, jer se zna da će u narednoj godini u Banjaluci intenzivno početi sa gradnjom ruski pravoslavni hram - izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Otkrivanje spomen-biste caru Nikolaju Drugom

Otkrivanju spomen-biste prisustvovali su i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, poslanici u Parlamentu Srpske, sveštenstvo srpske i ruske pravoslavne crkve, kao i brojni građani. 



Cilj projekta izgradnje manastira i ruskog etno-sela jeste promocija ideje jedinstva svih pravoslavnih naroda, kao i širenje ruskog jezika, kulture i književnosti na ovim prostorima.