latinica  ћирилица
21/09/2017 |  15:37 ⇒ 15:41 | Autor: RTRS

Đokić: Otvoren prostor za investicije u Srpsku

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Beogradu da Srpska raspolaže nizom projekata u sektoru energetike koji još nisu finansijski zatvoreni i pozvao investitore da ulažu u Srpsku.
Forum lidera Srpske i Srbije - Foto: SRNA
Forum lidera Srpske i SrbijeFoto: SRNA

Govoreći u Beogradu na godišnjem Forumu za uspostavljanje zajedničkog okvira za poslovanje u regionu koji se održava u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", Đokić je ukazao da je određen broj energetskih projekata već usmjeren ka nekim investitorima, ali nije prepreka da se još neko uključi u to partnerstvo jer je, kako je naglasio, riječ o projektima velike vrijednosti.

"Ima mnoštvo energetskih projekata kod kojih još nismo razvijali projekte. To je područje srednje Drine, područje rijeke Vrbas, rijeke Bosne i područje donje Drine, kao i neki objekti sa izvorima solarne energije, energije vjetra na nekim lokacijama. Postoji mogućnost šireg spektra inicijativa koji mogu baš sa ovog foruma da se pokrenu prema potencijalnim investitorima", istakao je Đokić.

Prema njegovim riječima, oblast energetike je za Srpsku i dalje najvažnija strateška grana u kojoj se u nerednim godinama očekuju najveće investicija, osim saobraćajne infrastrukture, gdje su već ostvarene velike investicije i gdje će ih narednih godina biti još.

"I rudarstvo predstavlja oblast u koju se može investirati. Mi imamo izvjesne sirovine koje nisu još iskorišćene i nalaze se na više lokaliteta u Republici Srpskoj", ukazao je Đokić.

Kada je riječ o zakonodavnom okviru, Đokić je istakao da je zakonodavstvo uređeno tako da Republika Srpska primjenjuje evropske standarde.

"Možemo govoriti da bi po tome sutra mogla biti članica EU i to je jako značajno jer su zaštićene investicije, investitori, poreski okvir je transparentan, siguran za svakog investitora, poreske stope su stimulativne, najniže u cijelom regionu, cijena električne energije tamo gdje je energetski izvor je i dalje najeftinija u regionu i to je još jedan razlog za manje troškove pri investiranju u procesu proizvodnje", rekao je on.

Đokić je poručio da su institucije Srpske veoma operativne i spremne da omoguće sve potrebne dozvole, kao i da Srpska daje garancije na investiciju i investitor može sa najvećom sigurnošću da investira u Republiku Srpsku i da upravlja svojom dobiti potpuno nesmetano.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić istakla je u obraćanju učesnicima Foruma da ministarstva i Vlada Srpske razmišljaju u smjeru da naknade koje plaćaju investitori budu svedene na minimum ili da budu ukinute.

"Mi ćemo predložiti i nadam se da će to do kraja ovog mandata i zaživjeti da se naknade ukinu", istakla je Golićeva.

Ona je izrazila nadu da će uskoro i u Srpskoj zaživjeti sistem elektronskih građevinskih dozvola, navodeći da je Svjetska banka inicirala da se u nekoliko regija ide sa pilot-projektima.

"Da bi ovaj projekat zaživio ne zavisi samo od dozvole, već od 12 do 17 raznih propisa koji se odnose na druge resore, a koje treba obezbijediti da bi taj proces bio prohodan za investitore", rekla je Golićeva.

Ona je ukazala da je taj proces zaživio u Srbiji, ali da ni tu nije sve idealno.

"Srbija nema grunt, ona ima tapije", dodala je Golićeva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da u okviru sektora kojim upravlja, Srbija ima veoma dobru saradnju sa resornim ministarstvom Republike Srpske, te da se zajedno razvija platforma preko Agencije za plaćanja subvencija poljoprivrednicima.

"Imamo i dosta projekata koji se tiču vodosnabdevanja i regulisanja vodotokova. Svaka komunikacija na ovom pravcu je dobrodošla i ko god hoće da priča ima partnera u Srbiji", rekao je Nedimović.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić izjavio je da je izuzetno značajno što se ovakvi sastanci organizuju, te da je zadatak privrednika da ulažu i sarađuju, a političara da otklone loše prakse koje postoje.

"Naši privrednici nailaze na neke barijere koje su suprotne onome što podrazumjevaju specijalne i paralelne veze. Izvoznici armature trpe namete veće nego u zemljama EU, a i izvoznici kvarljive robe imaju problema zbog dugih čekanja na granici", rekao je Đurić.

On je istakao da je saradnja od obostranog interesa, a da Srpska treba da se trudi da poveća izvoz u Srbiju, jer je uvoz iz Srbije neproporcionalno veći.

U osvrtu na Forum, Đurić je rekao da je veoma značajno što je akcenat ovogodišnje manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" stavljen upravo na privredu.

"Privredna saradnja je osnov za sve druge oblike saradnje. Ne može se ostvariti uspješna saradnja na polju sporta, umjetnosti, kulture, ako nemamo jako privredu", poručio je Đurić.

Forumu su prisustvovali i predstavnici lokalnih zajednica iz Republike Srpske i Srbije.

Izvor: SRNA