latinica  ћирилица
20/09/2017 |  18:36 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Predstavnički dom: Izmjene Izbornog i Krivičnog zakona bez podrške (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u drugom čitanju izmjene i dopune Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, koji za cilj ima usklađivanje nadležnosti Ministarstva pravde sa zakonima o pružanju besplatne pravne pomoći i izmjenama o udruženjima i zadužbinama.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH  (Foto:N1) -
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto:N1)

Prijedlozi zakona o dopuni Izbornog zakona BiH i Krivičnog zakona BiH, predlagača Denisa Bećirovića (SDP BiH) koji su razmatrani u prvom čitanju, nisu usvojeni jer nisu dobili ni opštu, ni entitetsku većinu potrebnu za usvajanje.

Dopunom Izbornog zakona BiH bila je predviđena zabrana kandidovanja na izborima osuđenim ratnim zločincima, a dopunom Krivičnog zakona BiH uvođenje kazni za negiranje genocida.

Podršku poslanika u prvom čitanju dobio je Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, predlagača Aleksandre Pandurević iz SDS-a, koji predviđa ukidanje mogućnosti zamjene kazne zatvora novčanom, te uslovnog puštanja na slobodu počinilaca krivičnih djela protiv integriteta BiH.

Na prijedlog Sadika Ahmetovića iz Nezavisnog bloka, Predstavnički dom usvojio je zaključak kojim se Zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH poziva da u dnevni red zajedničke sjednice Predstavničkog i Doma naroda, zakazane za 24. oktobar, uvrsti tačku - Funkcionisanje Savjeta ministara.

Za članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta većinom glasova imenovani su Nedžma DŽananović-Miraščija, Marinko Јurilj i Stevo Pašalić.

Izjašnjavanje o davanju saglasnosti za nekoliko sporazuma odgođeno je jer raspravi o ovim tačkama dnevnog reda nisu prisustvovali predstavnici predlagača.

Zajednička sjednica Predstavničkog i Doma naroda PS BiH zakazana je za 24. oktobar i posvećena je pitanjima poslanika i delegata Savjetu ministara, a za dan kasnije, 25. oktobar, zakazana je sjednica Predstavničkog doma.

Izvopr: SRNA