latinica  ћирилица
20/09/2017 |  14:35 | Autor: RTRS

Održavanje vitke linije ne mora da bude teško!

U želji da budete što vitkiji i pripremljeniji za ljeto, nema šta niste probali. Od rigoroznih dijeta, vježbanja, masaža, različitih tretmana. I isplatilo se, kilogrami su nestali. Kako sada, kada stižu hladniji dani, nakon mukotrpno izgubljenih kilograma, da održimo tu liniju?
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

Odrekli ste se slatkiša i peciva, jeli ste svježe voće i povrće, a uz sve to ste i vježbali. Poslije svega nekoliko nedjelja, centimetri sa vaših bokova i stomaka su nestali. Spremno ste dočekali plažu, ali šta sada? Kako da liniju kojom ste zadovoljni zadržite i preko zime? Јednostavno – uobročite se, a to podrazumijeva da imate tri glavna obroka i dvije užine.

Јovana Ferluga Srejić ističe da je jedan od rikova unositi što više tečnosti: "To je dobra ideja, jer uz malo hrane, a puno tečnosti imamo pun želudac i osjećaj da smo siti. Tako ćemo se ograničiti da ne pretjeramo. Drugi savjet bi bio da ubacimo puno svježeg voća i povrća".

Doktorka Veroslava Stanković navodi da je obavezno održavanje fizičke aktivnosti, ali i pridržavanja nekih principa pravilne ishrane: “Da se ne vadimo na posao i da kažemo da nemamo vremena da vodimo računa o ishrani. Treba imati više obroka u manjoj količini, unositi svježe voće i povrće i izbjegavati namirnice koje dovode do povećanja mase –slatkiša i pekarskih proizvoda“.

Recept za održavanje vitke linije
1. Obavezno doručkujte
2. Јedite svježe namirnice
3. Izbjegavajte slatkiše i grickalice
4. Vejžbajte od 30 do 60 minuta barem dva do tri puta nedeljno

Dan započnite obilnijim doručkom, jer se tako obezbjeđujje “gorivo“ za cio dan. Ujutru ne morate da mjerite kalorije, ali zato ne treba da večerate kasno.

"Dio svakog obroka da bude ili sveže voće ili povrće i proteini jer oni produžavaju osjećaj gladi i pomažu nam da racionalizujemo taj kalorijski unos. Dakle ili jaja ili meso ili riba", objašnjava Јovana Ferluga Srejić.

Međutim sve ovo može da padne u vodu, već sa prvim radnim danima. Od dugotrajnih sastanaka i nepročitanih mejlova se brzo ogladni, a “hitna i najbliža pomoć“ je obično pekara.

Kako da zavarate glad

Do prvog obroka glad zavarajte, navodi dr Stanković, voćem sa nižim glikemijkim indeksom - kruškom, jabukom, šljivama, grejpfrutom, ili mlijekom i mliječnim proizvodima.

Vitka linija ne znači da morate baš svega da se odreknete

“Ako ste već riješili da se častite dezertom, najbolje bi bilo da odete kod nekoga u goste ili da kupite jedan komad, jedno parče. Uvijek je dobra ideja uz nešto slatko pojesti nekoliko lješnika, oraha, badema čisto da ne dozvolite šećeru u krvi da skoči previše“, otkriva Јovana Ferluga Srejić.

"Prije svega crna čokolada od 70 procenata kakaoa je odlična. Ima antioksidanse i sprječava kardio-vaskularne bolesti, ali treba voditi računa o količini. Može manja količina, a češće", zaključila je dr Stanković.

Izvor: RTS