latinica  ћирилица
19/09/2017 |  15:52 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Trebinje- Brendiranjem potvrditi kvalitet (VIDEO)

Brendiranje domaćih proizvoda veoma je važno za pozicioniranje domaće proizvodnje na tržištu Srpske, ali i u inostranstvu. O prednostima zaštite proizvoda i procedurama brendiranja upoznati su proizvođači iz Istočne Hercegovine u okviru konferencije "Naše je bolje" koja je održana u Trebinju.
Brendiranje - Trebinje - Foto: RTRS
Brendiranje - TrebinjeFoto: RTRS

Vlada Republike Srpske putem ovakvih programa edukacije nastavlja rad na unapređenju i zaštiti domaće proizvodnje.

Hercegovačko vino, med, ljekovito bilje, mliječni proizvodi, pršut, krompir... samo su dio liste za zaštitu porijekla. Međutim, iako kavlitetni i prepoznatljivi, još nisu, kao takvi, identifikovani na tržištu.

Proizvođač smokvi Božo Vlačić, iz Trebinja, kaže da uzgaja smokvu koja je od sadnice do gotovog proizvoda karakteristična za ovo podneblje, zbog čega smatra da bi je trebalo zaštiti.

Prvi koraci u procesu brendiranja su osnivanje udruženja i specifikacija proizvodnje. Vinari iz Trebinja odavno su shvatili potrebu zaštite svojih vina zbog bolje pozicije na tržištu, ali zakonodavni okvir, u ovom slučaju, koči brendiranje.

Milica Anđelić, direktorka Vinarije "Anđelić", Trebinje, kaže da je problem za vinare u Zakonu o vinu, jer ne mogu dobiti zaštitu geografskog porijekla.

- A o značaju ne treba ni govoriti, svijet i tržište vole nešto što je provjereno - podsjeća Anđelićeva.

Vlada konferenicijom "Naše je bolje" nastoji da proizvođačima podigne svijest o važnosti bredniranja proizvoda koji kavlitetom ne zaostaju za uvoznim.

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, rekao je da nadležna ministarstva daju podsticaje, posebno onim proizvođačima koji su spremni za izvoz. Navodi i da ovim konferencijam daju podršku da se proizvodi predstave u Republici Srpskoj, BiH i na inostarnom tržištu.

U radu konferencije učestvovali su predstavnici Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredne komore Trebinja i nevladinih organizacija, koji su proizvođačima pojasnili sve nedoumice oko procedura u procesu brendiranja.