latinica  ћирилица
19/09/2017 |  14:22 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Ugljevik: Predstavljen ogled 17 hibrida kukuruza (VIDEO)

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika na parceli poljoprivrednih proizvođača Pere i Rade Јovića održan je "Dan polja kukuruza 2017" na kome je predstavljen ogled 17 hibrida, te preparat za zaštitu bilja.
Ugljevik - "Dan polja kukuruza 2017" - Foto: SRNA
Ugljevik - "Dan polja kukuruza 2017"Foto: SRNA

Predstavnik Instituta za kukuruz "Zemun polje" za BiH Dragiša Lopandić naveo je da je ova godina vrlo atipična kada je riječ o vremenskim uslovima za proizvodnju kukuruza, te dodao da početni rezultati berbe i prinosa ukazuju na to da je prinos manji od 30 do 50 odsto nego prošle godine.

"Vremenske prilike nisu bile povoljne, sjetva je počela ranije, kasnije smo imali pojavu mrazeva, pa je kukuruz izmrzao i ponovo se regenerisao. U julu je temperatura bila visoka, što je negativno uticalo na ukupnu produkciju i proizvodnju kukuruza", rekao je Lopandić i dodao da je, ipak, u julu, koji je najpresudniji za proizvodnju kukuruza, bilo padavina u određenim područjima.

Prema njegovim riječima, u današnjem ogledu predstavljeno je sedam hibrida ovog instituta različitih grupa zrenja, od srednje ranih do srednje stasnih hibrida i hibridi pune vegetacije/od Fao 400 do Fao 600/.

Domaćin ogleda Pero Јović rekao je da ima dobar prinos kukuruza.



On je naveo da je zasad kukuruza u punoj vegetaciji iz Fao grupe 600 i 500, te istakao da su Fao grupe uvijek prinosnije ako im vremenski uslovi dozvole.

"Ove godine imam oko devet hektara zasijanog kukuruza. Prinos će biti manji nego lani. Ova parcela na kojoj se danas izvodi ogled je dosta dobro podnijela sušu, a na parceli su zasijana dva hektara kukuruza", rekao je Јović.

Organizator predavanja je Resor za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"Na ovoj parceli smo već šestu godinu zaredom, kukuruz je u monokulturi 48 godina unazad, a to veoma mnogo govori o samom lokalitetu i zemljištu. Imamo uticaj štetočina i biljnih bolesti koji su prouzrokovani monukulturom, a znamo da kukuruz ne podnosi monokulturu. Ovo je rijedak primjer, a i izazov da vidimo kako poslije 48 godina kukuruz može da uspijeva u monokulturi", rekao je stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Dragan Zarić.

Izvor: SRNA