latinica  ћирилица
15/09/2017 |  12:00 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Banjaluka: Okrugli sto "Upravljanje rizikom od prirodnih katastrofa (VIDEO)

Načelnik Uprave za policijsku obuku MUP Republike Srpske Mile Šikman smatra da je veoma važno da se u Srpskoj unaprijedi oblast zaštite i spasavanja, posebno u segmentu komunikacije, obrazovanja, organizacije i korišćenja savremnih tehnologija.
Fakultet bezbjednostnih nauka - Foto: RTRS
Fakultet bezbjednostnih naukaFoto: RTRS

Uoči održavanja okruglog stola "Upravljanje rizikom od prirodnih katastrofa", Šikman je istakao da je cilj ovog skupa razmjena iskustva različitih subjekata koji učestvuju u zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama.

"Prezentovaćemo rezultate istraživanja do kojih smo došli, te praktično demonstrirati opreme i sredstva koja se koriste u vanrednim situacijama izazvanim prirodnim katastrofama, kao što su pokretni sistem veze, motorni čamci, gašenje požara iz vazduha i drugo", rekao je Šikman novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, iz poplava iz 2014. godine izvučene su značajne pouke i iskustva što je dopronijelo unapređenju segmenta zaštite i spasavanja.

Šikman je naglasio da je od presudnog značaja dobra organizacija i koordinacija svih subjekata koji učestviju u zaštiti i spasavanju, te korišćenje savremene tehnologije koja u velikoj mjeri pomaže u predviđenju nepogoda i otklanjanju posljedica.

"Iskustva nam pomažu da bolje procijenimo kada će nepogoda nastupiti i u kom obimu, da bismo mogli procijeniti resurse i odgovor na nju s ciljem umanjenja posljedica. Veoma je važno razviti svijesti građana o opasnostima da bi i oni mogli preduzeti ono što je u njihovoj moći", pojasnio je Šikman.

On je dodao da je Srpska nakon majskih poplava 2014. godine nabavila najsavremeniju opremu za zaštitu i spasavanje.

Šef banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun istakao je da je nakon poplava 2014. godine Grad Banjaluka odgovornom politikom pristupio kompletnoj reorganizaciji sistema gradske Civilne zaštite, formirane su sve jedinice Civilne zaštite, te je nabavljena značajna oprema.

Predstavnik Ronilačkog kluba "Buk" iz Banjaluke Branislav Trninić rekao je da se nakon poplava 2014. godine mnogo radilo na sistemu unapređenja zaštite od ovih nepogoda, pogotovo kada je riječ o saradnji klubova i lokalne zajednice i Republičke uprave Civilne zaštite.

On je ocijenio da je u odnosu na 2014. godinu sistem uvezan i radi bolje, a nadležne jedinice su opremljenije.

U radu okruglog stola, koji je organizovala Uprava za policijsku obuku MUP-a Republike Srpske u saradnji sa Fakultetom bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, učestvuju pripadnici MUP-a, Civilne zaštite, udruženja od posebnog interesa, studenti i profesori.

Izvor: RTRS, SRNA