latinica  ћирилица
19/08/2017 |  17:01 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

U Vladi istrajni-ništa od povećanja plata u Željeznicama (VIDEO)

Modernizacija, smanjenje broja radnika i nova sistematizacija, uz detalj koji bode oči, povećanje plate rukovodiocima – ovako su u Željeznicama zamislili rekonstrukciju preduzeća.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

To bi, kažu, donijelo uštede od 30 odsto i spriječilo odliv kadrova.

Ideju o uštedama u Vladi podržavaju, ali najavljeno povećanje plata i danas kategorički odbacuju.

Uštede, uštede, uštede – to je jedini, i prema svim akterima, najbolji recept za spas Željeznica.

Smanjenje broja radnih mjesta, penzionisanje onih koji ispunjavaju uslove i isplata svih dugovanja radnicima, uz modernizaciju opreme - to su koraci ka spasavanju jedno od najvećih javnih preduzeća.

Zadržati kadrove, takođe je dio plana koji prema stavu Uprave može biti ostvaren jedino povećanjem plata.

U trenutku dok preduzeće 40 miliona maraka za isplatu dugova radnicima planira da obezbijedi kreditom, povećanje plata rukovodiocima, prema računici generalnog direktora, donijelo bi čak i uštede.

- Ukupno gledano, zaposleni rukovodioci srednjeg nivoa sada troše u netu samo za platu 138 hiljada marka na mjesečnom nivou, sa racionalizacijom i novom organizacijom trošiće se manje za 50 hiljada, znači njihove plate će koštati 88 hiljda u netu, pojašnjava Dragan Savanović, generalni direktor Željeznica Republike Srpske.

Iako se kune u velike uštede, njegov prijedlog ne žele čuti ni radnici, ni sindikati.

Svoj stav o povećanju plata, u preduzeću za čiji spas je potrebno 230 miliona mraka, nije promijenila ni premijerka.

- Nije normalno da se u takvim okolnostima ide na povećanje plata, ali ako to znači da oni zaista mogu da naprave ozbiljne uštede i pomogunu rekonstruisanju i da naprave neku kadrovsku slagalicu te vrste, onda će to biti predmet razmatranja, istakla je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Namjeru povećanja plata u preduzeću, za čiji spas će računi biti plaćani najvećim dijelom iz Budžeta Srpske i dodatnim opterećenjima Vlade, ne pozdravlja ni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ponavlja: "Samo kratko da kažem – svi direktori javnih preduzeća koji izraze negativan rezultat na kraju godine biće smijenjeni, a isto i oni koji ne budu poštovali odluku Vlade će biti smijenjeni bez obzira iz koje političke partije dolaze."

Završni proces rekonstrukcije osim ušteda, nove sistematizacije i modernizacije podrazumijeva i promjenu vlasničke strukture i pretvaranje duga u akcijski kapital, čime bi Vlada postala 90 odstotni vlasnik preduzeća.