latinica  ћирилица
19/08/2017 |  16:37 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Suša uzima danak, ko će izvući deblji kraj: proizvođači ili kupci? (VIDEO)

Približava se jesen, a s njom nam najvjerovatnije dolaze i više cijene povrća.
Povrtarstvo - najavljena poskupljenja - Foto: RTRS
Povrtarstvo - najavljena poskupljenjaFoto: RTRS

Povrtari traže pomoć nadležnih u saniranju štete od suša.

Na kvantaškoj pijaci u Bijeljini cijene variraju. Proizvođači nezadovoljni. Potrošači strahuju da će izvući deblji kraj.

Proizvođači paprike sačuvali su prinos zahvaljujući ulaganjima u proizvodnju i zalijevanju, pa su očekivali da će mukotrpan trud i rad rezultirati i zaradom.

Međutim, veleprodajna cijena na pijaci,k ažu, pokriva samo troškove proizvodnje.

Aco Živanović iz Crnjelova kaže da je cijena pola marke, ali ako ude dosta robe na pijaci, cijena bude i niža.

- Ne valja ni nama a ni ovima što kupuju. Јa sam gledo po gradovima daleko veću cijenu nego što mi prodajemo. Ko na nama zarađuje, ne znam. Goriš na suncu pa da ne bi krepo daj pošto daš, pa idi kući, priča nam Simo Bošnjaković iz Crnjelova.

Povrtari nisu zadovoljni ni cijenom paradajza od pola marke po kilogramu. Najisplativija je, kažu, rana i kasna proizvodnja.

- Imate maloprodaju gdje je potrošaču uvijek skupo jer tu se ugrađuju dvije, tri ruke. Što se tiče veleprodajnih cijena traje dan - dva. Odnekud dovezu ili uvezu robu i cijena odmah padne, ističe Dragam Tomić.

Ovog ljeta na dobitku su bili proizvođači lubenice koji su navodnjavali usjeve i ubrali dobar rod. Zbog manje ponude, cijena je bila pola marke po kilogramu,međutim, ovih dana varira.

Potrošači strahuju da će se posljedice suše na kraju prelomiti preko njihovih leđa.

- Na potezu su trgovci , tj. kolike će uzeti marže. Nije svugdje bila takva suša, u okruženju postoje drugi načini i nastavljanja i zadržavanja proizvodnje na njivama, a postoje i neke uredbe koje bi Vlada mogla da donese ako se govori da je vanredna situacija, naglasio je Јovan Vasilić, iz Udruženja potrošača ''Zvono'' Bijeljina.

Cijene diktiraju ponudu i potražnju. Računicu traže i prodavci i kupci.

Ako se obistine predviđanja agroekonomista i cijene povrća zbog nestašice skoče za 30 - 40 odsto, poljoprivrednici će imati određenu dobit i moći da izmire povećane troškove proizvodnje, pod uslovom da povrće iz uvoza ne bude jeftinije.
Najbolje će proći oni koji su ugovorili proizvodnju sa prerađivačima jer imaju zagarantovan plasman, iako je cijena nešto niža od pijačne.