latinica  ћирилица
19/08/2017 |  14:46 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Politika Srpske - odbacivanje puta ka NATO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska mora biti jedinstvena u vezi sa pitanjem knjiženja vojne imovine i naglasio da će njena politika biti odbacivanja puta BiH ka NATO-u.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: SRNA
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: SRNA

Ranije je politika u vezi sa NATO savezom bila plod konsenzusa - da nema kretanja ka toj Alijansi, rekao je Dodik, i izrazio uvjerenje da su i danas sve političke partije u Srpskoj istog stava.

Podsjetio je da se NATO umiješao u priču oko imovine i da direktno utiče na to da Ustavni sud BiH koji nema ni ustavnog, ni zakonskog osnova donosi takve odluke i presude koje su samo na štetu Republike Srpske.

- Mislim da se približavamo trenutku i potrebi da odlučimo da li ćemo se o putu ka NATO izjašnjavati sada, na jesen, na proljeće ili nekih drugih godina - rekao je Dodik.

On smatra da je sada vrijeme da se svi u Srpskoj okupe oko tog važnog pitanja, te da će oni koji budu izbjegavali okupljanje o temi politike odbijanja NATO-a samo pokazati svoje pravo lice i politiku podaništva tom savezu i Zapadu.

- Imamo situaciju da nas je NATO bombardovao, da je bacao osiromašeni uranijum na nas, te da se ne samo kao vojna, već i kao politička organizacija miješala se u unutrašnje stvari u BiH, a sada veoma vidljiv i aktuelan je primjer oko imovine na Han Pijesku i svega što se dešavalo u sudu - istakao je Dodik.

Naglasio je da mu nije poznato da li je igdje do sada zabilježeno da NATO pozdravlja unutrašnju sudsku odluku.

- U narednom periodu ću zajedno sa svojim saradnicima raditi na tome da objasnim ljudima o čemu je ovdje riječ i šta je na djelu. A riječ je o kontinuitetu devastiranja Republike Srpske, njenog statusa i njenih prava - naglasio je predsjednik Republike.

Smatra da je riječ i o "skrivenim, permanentnim i otvorenim napadima na Republiku Srpsku i da nema nijednog koji bi bio ignorisan".

- Svi ti napadi, i mali i veliki, su jednako opasni i zato moraju biti odbačeni i zato će naša politika biti politika odbacivanje politike puta ka NATO savezu - poručio je Dodik.

Izvor: SRNA