latinica  ћирилица
19/08/2017 |  14:04 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Berlin- Marširaju neonacisti, okupili se i njihovi protivnici

Oko 500 ekstremista krajnje desnice počelo je danas marš u Berlinu da bi obilježili 30 godina od smrti jednog od nacističkih lidera Rudolfa Hesa
Berlin - Foto: Getty Images
BerlinFoto: Getty Images

Oko 500 kontrademonstranata okupilo se nedaleko od parade pokrenute u berlinskom naselju Špandau i od ekstremista ih razdvaja više stotina dobro naoružanih policajaca.

Portparol policije Berlina Karsten Miler rekao je da su vlasti uvele brojne zabrane za današnji marš kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Policija je organizatorima odobrila marš, ali nije im dozvoljena veličanje Hesa, koji je umro u zatvoru Špandau. Neonacistima je dozvoljeno da nose natpise ali po jedan na svakih 50 učesnika.

"Ukoliko bude antisemitskih uzvika policija će intervenisati, ali prije će reagovati radi hapšenja određenih pojedinaca a ne da bi zaustavila cjelokupno okupljanje", navodi se u policijskom saopštenju.

Hes, koji je osuđen na doživotnu robiju tokom procesa u Nirnbergu zbog svoje uloge u planiranju Drugog svjetskog rata, preminuo je 17. avgusta 1987. godine.

Savezničke vlasti saopštile su da se on ubio, ali simpatizeri nacista tvrde da je ubijen i jednom godišnje organizuju marševe u njegovu čast.

Izvor: SRNA