latinica  ћирилица
18/08/2017 |  18:35 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Gdje je završila zaplijenjena droga vrijedna 12 miliona KM? (VIDEO)

Vijest da su u Zenici krajem jula zaplijenjena 82 kilograma heroina, objavljena je u svim domaćim i regionalnim medijima. Sve je na tome i ostalo, jer nadležni nisu ispunili obećanje i javnost detaljnije obavijestili o ovoj akciji. I dalje nije poznato da li je neko uhapšen i da li je droga namijenjena domaćem ili evropskom tržištu? Riječ je o najvećoj zapljeni heroina u BiH, vrijednoj 12 miliona maraka.
Zaplijenjena droga - Foto: RTRS
Zaplijenjena drogaFoto: RTRS

Iz Bugarske, preko Srbije, do BiH - 82 kilograma heroina prevezena su kamionom,koji se zaustavio tek u krugu jedne firme u Zenici. Tada su na scenu stupili pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje i otkrili drogu vrijednu čak 12 miliona maraka.

Uprava je nakon toga  pozvala službenike SIPE, koji su izvršili uzorkovanje praškaste materije i potvrdili da je riječ o heroinu pa je cijeli slučaj predat državnoj ageciji za istrage i zaštitu.

Iz ove Agencije su nam odgovorili da sve rade pod nadzorom Tužilaštva BiH, i da ne mogu saopštiti više informacija. I iz Tužilaštva BiH dobili smo gotovo identičan odgovor, uz opasku, da se istraga intenzivno vodi. Ipak, da nije baš tako tvrdi ministar bezbjednosti BiH. Postupajući tužilac je pogriješio, kaže Dragan Mektić, jer je požurio da naredi pretres.

"Tužilac je dao naredbu da se uđe u pretres, a da se ne zna ko stoji iza toga, umjesto da sačeka da se oko tog pljena pojave ljudi, oni su ušli i na kraju je ispalo da su našli drogu u ništa više”, ističe Mektić.

Očigledno, niko nije uhapšen. Stručnjaci upozoravaju da je riječ o veoma organizovanoj kriminalnoj grupi koja je sigurno već duže pod lupom. Moguće je da u Tužilaštvu i SIPI ne otkrivaju karte kako ne bi upozorili krivce. BiH je u ovom slučaju vjerovatno samo tranzitna zemlja, a krajnji cilj su države zapadne Evrope.

Dragomir Јovičić, profesor Fakulteta za bezbjednost zaštitu u Banjaluci, ističe da kada se predmet dokumentuje, i ode u proces, javnost treba biti upoznata i kada se dođe do krajnjeg epiloga.

Međutim, upravo tajnovitost prilikom najveće zapljene heroina u posljeratnoj BiH baca sumnju na ovaj slučaj. Sve ukazuje da su nadležni zakazali i da u tišini vade kestenje iz vatre. I mnogo organizovanija i bolja tužilaštva i policijske agencije u drugim zemljama, hvalili bi se plijenom od 12 miliona maraka.