latinica  ћирилица
12/08/2017 |  09:51 ⇒ 09:55 | Autor: RTRS

Genetski modifikovane svinje će biti donori organa ljudima?

Međunarodni tim naučnika napravio je veliki napredak u presađivanju organa među različitim vrstama genetski modifikovane svinje čiji su organi pogodni za transplantaciju ljudima.
Genetski modifikovane svinje (foto: twitter.com) -
Genetski modifikovane svinje (foto: twitter.com)

Ovaj potez mogao bi predstavljati revoluciju u presađivanju organa, jer bi se genetski modifikovani organi svinja, u koje su umetnuti ljudski geni, mogli transplantirati ljudima umjesto rijetkih organa ljudskih donora na koje se dugo čeka, prenosi Science.

Zbog sličnosti i kompatibilnosti svinjskih organa s ljudskima, te se životinje već dugo smatraju pogodnim davateljima za ksenotransplantaciju. Da bi spriječili odbacivanje životinjskih organa naučnici su još početkom devedesetih godina prošlog vijeka došli na zamisao da u svinje ubace ljudske gene.

Do sada su problem u presađivanju svinjskih organa predstavljali virusi koji mogu biti zarazni kada je posredi transplantacija na ljudskog pacijenta. Ipak, dvojica genetičara s Harvarda DŽordž Larč i Luhan Јang uspješno si primjenili metodu kloniranja koja uklanja i ovaj problem.

Nadaju se da su na taj način prevladali jednu od najvećih prepreka u ovoj vrsti transplantacije.

Privatna kompanija Edženezis, koju su osnovali Larč i Јang, uspjela je "da stvori 37 prasića čiji će organi biti potencijalno dobri za ksenotransplantaciju".

Izvor: B92