latinica  ћирилица
09/08/2017 |  15:01 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Isplaćeni svi prošlogodišnji i dio ovogodišnjih podsticaja

Vlada Republike Srpske isplatila je poljoprivrednicima sve podsticaje za prošlu godinu, a uplatom najavljenih 11 miliona KM do kraja avgusta biće isplaćeno oko 50 odsto agrarnog budžeta za ovu godinu, rekao je Srni portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Macanović.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Macanović je naveo da je juče i danas uplaćeno 5.309.505 KM, a prošle sedmice oko sedam miliona KM, čime su isplaćeni svi podsticaji za prošlu godinu i dio iz ove godine.

"Među tim podsticajima je nekoliko premija za mlijeko, pšenicu, regresirano gorivo, nabavku protivgradnih mreža, sistema za navodnjavanje, za muzne uređaje, lagune i silo trenčeve, izgradnju prehrambeno-prerađivačkih kapaciteta, objekata, sufinansiranje premije osiguranja, protivgradnu preventivu, zaštitu zdravlja životinja i biljaka, za sjemenski materijal i ostalo", istakao je Macanović.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske juče odlučila da ubrza dinamiku isplate podsticaja za ovu godinu da bi se pomoglo poljoprivrednicima u saniranju posljedica suše.

Kada je riječ o konkretnoj pomoći iz dodatnih sredstava za prevazilaženje posljedica suše i drugih vremenskih nepogoda, dodao je Macanović, Vlada je odlučila da usmjeri pet miliona KM iz sredstava od klirinškog duga za kapitalna ulaganja, prije svega za sisteme za navodnjavanje.

"Odlučeno je da se odobri dodatnih pet miliona KM iz Fonda solidarnosti kao podrška jesenjoj sjetvi. Predviđeno je nekoliko mjera, ali u svakom slučaju svi poljoprivrednici koji budu obavljali jesenju sjetvu biće na neki način obuhvaćeni", kaže Macanović.

Zahvaljujući odluci Vlade, agrarni budžet za ovu godinu biće povećan najmanje na 70 miliona KM, čime će biti moguće sanirati dio štete od suše i drugih elementarnih nepogoda.

Agrarni budžet mogao bi dostići i iznos od 80 miliona KM, ukoliko bude usvojen zakon o akcizama.

"Dakle, konkretno za pomoć u prevazilaženju posljedica suše i drugih elementarnih nepogoda poljoprivrednicima bi trebalo biti usmjereno 20 miliona KM. Kada je riječ o najavljenih dodatnih 10 miliona KM, to zavisi od usvajanja zakona o akcizama. Imamo spremno nekoliko mjera za pomoć poljoprivrednicima, a na koji način će ta sredstva biti usmjerena, biće dodatno odlučeno", rekao je Macanović.

Izvor: SRNA