latinica  ћирилица
20/07/2017 |  16:48 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Trebinje dobilo "Hercegovačku kuću" (VIDEO)

Trebinje je dobilo "Hercegovačku kuću" mjesto koje će služiti za promociju i prodaju tradicionalnih hercegovačkih proizvoda. Smještena je u centru grada neposredno uz Turističku organizaciju, a njom će upravljati Agrarni fond Grada Trebinja.
Trebinje - Hercegovačka kuća - Foto: RTRS
Trebinje - Hercegovačka kućaFoto: RTRS

Pored promocije, prilika je to i da proizvođači imaju sigurno mjesto za plasman svojih proizvoda, a kupci radnju koja će za ove proizvode biti dostupna svakog radnog dana od 7 do 22 časa.

Dakle, na jednom mjestu su tradicionalni proizvodi ovog kraja koji će proći sve sanitarne analize. Hercegovačka kuća na svojim rafovima danas je ponudila 260 domaćih proizvoda.

Ljubo Vujović, proizvođač kozjeg i kravljeg sira u maslinovom ulju, više je nego zadovoljan otvaranjem Hercegovačke kuće. Njegovi proizvodi dio su ponude ove kuće.

"Do sada sam svoje proizvode prodavao na trebinjskoj pijaci koja radi do 14 časova. Sada ću imati priliku da proizvode izlažem do 22 časa i to će mi puno značiti", kaže Vujović.

I Risto Prtilo koji proizvodi voće, povrće, suvo meso, te mliječne proizvode podržava ovu novinu.

Ovaj objekat ne može ugroziti ničije prihode, može samo da doprinese promociji Trebinja i razvoju naših turističkih potencijala, poručio je gradonačelnik Trebinja.

"Cilj nam je da promovišemo naše domaće proizvođače. Ovo je promocija cijele Hercegovine, a naša rodbina, prijatelji, kao i naši turistički vodiči ovdje će svraćati i upoznavati goste našeg grada sa onim što Hercegovina nudi, a time doprinositi i budžetu Agrarnog fonda i Grada Trebinja", istakao je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Nijedan artikl neće dobiti mjesto u ponudi "Hercegovačke kuće" bez prethodne provjere u Institutu za javno zdravstvo, poručuju nadležni.

"Koncept ove trgovine je zamišljen na način da u njoj domaćim kupcima i gostima Trebinja budu dostupni proizvodi koji se u našim domaćinstvima proizvode po tradicionalnoj domaćoj recepturi. A svi naši proizvođači, koji su do sada svoje domaće proizvode prodavali na pijaci mogu da dođu u "Hercegovačku kuću" i da ponude ono što imaju", naveo je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda grada Trebinja.

Otvaranju Hercegovačke kuće prisustvovao je i episkop zakumsko-hercegovački i primorski Grigorije. On je rekao da ga raduje što se u Trebinju svakodnevno dešavaju lijepe i korisne stvari.

Grad Trebinje je u adaptaciju, uređenje i opremanje Hercegovačke kuće uložio 45.000 KM. Najavljeno je da će Hercegovačke kuće biti otvorene i u Banjaluci i Beogradu.