latinica  ћирилица
19/07/2017 |  16:12 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Milići: Obuka kadrova iz oblasti drvoprerade i metalske industrije (VIDEO)

U Milićima je potpisan memorandum o razumijevanju u realizaciji projekta "Uspostavljanje regionalnog centra za obuku i obrazovanje odraslih i učenja na radnom mjestu".
Prerada drveta - Foto: RTRS
Prerada drvetaFoto: RTRS

Za kadrovima iz oblasti drvoprerade i metalske industrije u Milićima, ali i u susjednim opštinama vlada velika potražnja, te je formiranje centra u kojem će se obučavati upravo kadrova iz ovih oblasti privrede od velikog značaja za sve stanovnike ove regije, saglasni su potpisnici memoranduma.

Projekat koji finansira Ambasada Švajcarske u BiH u iznosu od 218.000 KM, sprovodi Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

Projekat regionalnog centra koji će organizovati obuku i prekvalifikaciju zanimanja iz oblasti drvoprerađivačke i metalske industrije od velikog je značaja za ovu granu privrede i za regiju u kojoj je ovaj sektor glavni privredni pokretač.

- Cilj nam je da što više mladih obrazujemo ovdje, na ovim prostorima, ne samo u Milićima, već i u regiji, jer mladi su nam potrebni, a kroz ovaj vid obuke i doškolovavanja želimo da ih zadržimo na ovim prostorima - kaže Ratko Majstorović, direktor Klaster šumarstva i drvoprerade Drina drvo iz Srebrenice.

Obuka kadrova biće organizovana u prostorijama Srednjoškolskog centra "Milutin Milanković", gdje je od prošle godine upisana i prva generacije učenika iz oblasti drvoprerade.

- Radilo se i radiće se na usavršavanju nastavnih planova i programa, pogotovo kada je u pitanju izvođenje praktične nastave kada je u pitanju šumarstvo i obrada drveta, kao i ostale struke koje su ovim projektom predviđene - kaže Vesna Bogićević, direktorica Centra.

U Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici, Vlasenici i Šekovićima zaposleno je preko 1.500 radnika u drvnoj industriji. Sa ovim regionalnim centrom cjelokupan region dobiće stručne i kvalifikovane kadrove.

- Stvoriće se uslovi za obostranu korist i lokalne zajednice i regije Birač i šire, i srednje škole, i proizvođači sirovina i drvoprerađivača, tako da imamo svi korist - ističe načelnik opštine Milići, Momir Lazarević.

Osim donacije ambasade Švajcarske u iznosu od 218.000 KM, do sada je u nabavku mašina, izgradnju prostorija, i obuku stručnog kadra uloženo oko 300.000 KM sredstava UNDP-a i Vlade Srpske.