latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:58 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Srpsku bi do 2021. moglo napustiti skoro 60.000 radnika (VIDEO)

Republika Srpska ima ozbiljan problem! U proteklih deset godina napustilo ju je gotovo 100.000 radnika. Ako se negativni trendovi nastave do 2021. ostaćemo bez još 59.000. Ostvare li se ova predviđanja, to će značiti da je Srpsku za 15 godina napustio grad veličine Bijeljine. Na ovo, sve glasnije, ukazuju poslodavci.
Banjaluka: Okrugli sto o tržištu rada - Foto: RTRS
Banjaluka: Okrugli sto o tržištu radaFoto: RTRS

Armija radno sposobnih, nezaposlenih, nedovoljno plaćenih i nezadovoljnih u kontinuitetu odlazi iz Republike Srpske,pokazala je analiza koju je uradio profesor Stevo Pucar. Odliv radne snage, suočen sa ekonomski i demografski lošom slikom uprkos opadanju nezaposlenosti, na privredu bi mogao ostaviti duboke posljedice.

- Postoji čak i apsurdna situacija da imamo višak onih koji su nekvalifikovani i to zovemo nezaposlenošću i ekonomskom neaktivnošu, a sa druge strane imamo veliku potrebu firmi za kvalifikovanim radnicima, tehničarima, majstorima, inžinjerima, tehnolozima - ističe Pucar.

Ako pitate sindikate, odliv radne snage i stanovništva je prirodna posljedica kontinuirano lošeg stanja u privredi.

- Satnica u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, prosječna, ili najniža, kako hoćete jer 10 ili osam puta manja u odnosu na evropske zemlje. To je dovoljno pokazatelja da država ima ozbiljan problem - kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Zbog sve lošijih pokazatelja zabrinuti su poslodavci. Privreda koja je uprkos svim poteškoćama ipak u usponu, zbog odliva radne snage pred velikim je izazovom. Sve to, tvrde, dodatno komplikuje politička situacija, koja tjera investitore sposobne da svojim kapitalom promijene stanje.

- Mislim da školujemo kadrove koji nikom ne trebaju, ali ne i tokare, rukovaoce teškim mašinama, vozače, obućare, tekstilce... Tržište vapi za tom radnom snagom i možemo ih zaposliti - kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Vlada je svjesna problema, tvrdi resorni ministar Milenko Savanović. Stanje se, ističe, može mijenjati reformama i angažovanjem svih aktera. Zahvaljujući tim mjerama, tvrdi, i u junu je došlo do povećanja zaposlenosti.

- To je angažovanje svih, na neki način i Vlade i realnog sektora, ali hoću da ponovim da se svi mi moramo fokusirati na maksimalan razvoj realnog sektroa, jer bez novonastale vrijednosti nema kapitala, ni novih radnih mjesta - kaže Savanović.

Uprkos lošim pokazateljima, analize do kojih je došao Pucar ipak predviđaju rast. Prosječna plata 2021. trebalo bi da bude veća za 100 KM u odnosu na onu danas. Veći rast doživjeće plata u prerađivačkoj industrija, i to do 300 KM.