latinica  ћирилица
18/07/2017 |  16:20 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Velika ulaganja za zaštitu od otpadnih voda (VIDEO)

U Bijeljini je održana javna rasprava o Nacrtu plana upravljanja oblasnim riječnim slivom rijeke Save i predstavljena studija - strateška procjena uticaja na životnu sredinu.
Prečišćavanje vode - Foto: RTRS
Prečišćavanje vodeFoto: RTRS

Zakon o vodama Republike Srpske usklađen je sa direktivama o vodama Evropske unije čiji je osnovni cilj postizanje dobrog statusa kvaliteta vode. Predviđeno je da se u narednom periodu u oblast zaštite od otpadnih voda uloži oko 550 miliona maraka.

Najveći zagađivači vode na našem području trenutno su komunalne otpadne vode. Prijetnju predstavljaju i zagađivači iz poljoprivrede. Na području Srpske manje od 10 odsto domaćinstava je priključeno na uređaj za prečišćavanje otpadnih voda. Takva postrojenja za sada postoje samo u Trebinju, Bileći i odnedavno u Bijeljini.

- Pošto su najveći zagađivači komunalne otpadne vode, naš cilj je prikupiti sve otpadne vode iz urbanih područja, a prioritet su područja veća od 2.000 stanovnika. Zatim te vode treba odvesti do postrojenja za prečišćavanje , a potrebno je voditi računa i o industrijskim zagađivačima, koji moraju da imaju predtretmane voda prije ispuštanja u javne uređaje za prečišćavanje - kaže Slaviša Savić, pomoćnik direktora ЈU Vode Srpske.

U Srpskoj se od 2000. godine prati kvalitet površinskih voda na 61 vodnom tijelu.

Јelena Vićanović, načelnica Odjeljenja za zaštitu i korišćenje voda u ЈU Vode Srpske, kaže da u najčistije vodotoke u oblasnom slivu rijeke Save spadaju rijeka Una, gornji tok Drine, eu rijeka Trebšnjica. Najzagađeniji dijelovi vodotoka su Bosna, nizvodno od ušća Spreče, pa do Modriče, kai i sama rijeka Spreča)

U narednom periodu predviđeno je da se u oblast zaštite od otpadnih vioda uloži oko 550 miliona maraka od toga oko 200 miliona samo za uređaje za prečišćavanje.