latinica  ћирилица
18/07/2017 |  16:12 | Autor: RTRS

Sredstvima za jačanje bankarskog sektora neće se spasavati banke u Srpskoj

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske je saopšteno da sredstva po osnovu Projekta jačanja bankarskog sektora neće biti upotrijebljena u svrhu sanacije bankarskog sektora, niti će služiti da se kreditima spasava bankarski sektor, kako tvrde pojedini mediji.
Agencija za bankarstvo Republike Srpske (ilustracija: RTRS) -
Agencija za bankarstvo Republike Srpske (ilustracija: RTRS)

"Riječ je o projektu koji finansira Svjetska banka s ciljem unapređenja kapaciteta za regulaciju, superviziju i restrukturisanje banaka i jačanje rukovođenja nad entitetskim razvojnim bankama", pojašnjavaju iz Agencije za bankarstvo Srpske.

Banke iz Republike Srpske ni u kom smislu neće biti korisnici sredstava po osnovu projekta, dok je Agencija za bankarstvo Srpske samo korisnik tehničke pomoći za izradu podzakonskih propisa, koja će biti finansirana donatorskim sredstvima u iznosu od oko 1,4 miliona KM za cijelu BiH, kako je navedeno u Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci po Projektu jačanja bankarskog sektora.

Iz Agencije za bankarstvo Srpske navode da, kada je riječ o stanju u bankarskom sektoru Srpske, prema podacima zaključno sa 31. martom, na nivou bankarskog sektora iskazana je neto dobit u iznosu od 40,8 miliona KM. Budući da krediti čine 65 odsto bruto bilansne aktive, od stepena naplativosti kredita u najvećoj mjeri zavisi stabilnost i uspješnost poslovanja svake banke i bankarskog sektora u cjelini.

Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima bilježi pozitivan trend smanjenja, odnosno sa 31. martom je smanjeno za 0,24 procentna poena u odnosu na kraj 2016. godine i iznosi 11,74 odsto.

Iz Agencije navode da je učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima u 2015. godini iznosilo 15,56 odsto.

"Važno je naglasiti da, prema podacima, zaključno sa 31. martom, sve banke sa sjedištem u Republici Srpskoj ispunjavaju zakonski propisane uslove, naročito sistemski važne banke čiji su pokazatelji znatno iznad svih zakonskih minimuma", ističu iz Agencije za bankarstvo.