latinica  ћирилица
18/07/2017 |  12:14 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

"Željezara" Smederevo skoro udvostručila mjesečnu dobit

"Železara" Smederevo povećala je proizvodnju za 50 odsto i skoro udvostručila mjesečnu dobit, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić nakon sastanka sa predsjednikom "HBIS grupe" Јu Јongom.
Željezara Smederevo - Foto: ilustracija
Željezara SmederevoFoto: ilustracija

Brnabićeva je na konferenciji za novinare navela da grad Smederevo, zahvaljujući "Hestilu" /HBIS grupa/ i "Železari", danas daje snažnu podršku srpskoj privredi i doprinosi BDP-u sa jedan do jedan i po odsto.

Ona je dodala da će "Železara" u ovoj godini napraviti profit od 20 miliona evra, te da je juče potpisan i sporazum o saradnji koji treba da omogući da Vlada razgovara o uspostaljanju zone slobodne trgovine u Smederevu, kako bi se privuku novi investitori iz Kine.

"Oživjeli smo `Željezaru` i imamo `Hestil` kao jednu od vodećih svjetskih kompanija u industriji čelika. Ako uspijemo i da uspostavimo slobodnu zonu trgovine u narednih godinu dana, onda će Smederevo postati pravi regionalni centar", istakla je Brnabićeva.

Ona je dodala da će Smederevo postati važno ne samo za okolne opštine, već i za cijeli region, pošto će se tu otvoriti više hiljada radnih mjesta.

Јu Јong je rekao da "HBIS grupa" ima još 16 projekata spremnih za buduću slobodnu zonu u Smederevu, te da je riječ o projektima za proizvodnju robe koja je kompatibilna sa srpskim tržištem, kao i da bi nešto od onoga što koristi "Hestil" moglo da bude locirano u toj zoni.

Izvor: SRNA