latinica  ћирилица
18/07/2017 |  10:42 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Visoke temperature prijete da prepolove očekivani prinos meda (VIDEO)

Ova godina bila je izuzetno teška za pčelare.
Smanjen prinos meda - Foto: RTRS
Smanjen prinos medaFoto: RTRS

Nakon duge i hladne zime i proljetnih mrazeva, sada visoke temperature i suša prijete da prepolove očekivani prinos meda.

Budući da pčelinje paše ovog ljeta završavaju nešto ranije, iskusni pčelari savjetuju da već sada treba uraditi prvi pregled košnica, mlada društva prihraniti i tretirati protiv varoe.

Visoke temperature za posljedicu imaju to da medonosne biljke prestaju da stvaraju nektar i pčele nemaju šta da unesu u košnicu.

Šamački pčelari sa dvije i tri decenije iskustva, žale se da je ova godina jedna od najlošijih.

- Јa od kad radim mislim da su ove godine najmanji prinosi, ako izuzmemo samo one poplave 2014. godine. Ne znam da li će šta da se desi u narednom periodu, međutim, primiče se avgust mjesec kad već treba početi pripremu društava za zimu, kaže pčelar iz Šamca, Simo Mojsić.

S obzirom na to da je zimus zbog hladnoće bilo i dosta ugibanja pčelinjih društava, prilikom pripreme za prezimljavanje koja počinje u avgustu, mora se voditi računa o zdravstvenoj zaštiti pčela i obezbjeđenju kvalitetne hrane.

- U proljeće pustim da pčele prvo napune sebi, to je njihova proljetna, lagana hrana za bolje zimovanje. Taj svaki polunastavak njima ostaje za zimu. Јa ne dodajem šećer pčelama, objašnjava proces Savo Јerinić, pčelar iz Velikog Luga.

Iskusni pčelari preporučuju da se već sada urade prvi pregledi košnica, mlada društva prihrane i eventualno uradi tretman protiv varoe.