latinica  ћирилица
17/07/2017 |  19:30 ⇒ 18/07/2017 | 08:23 | Autor: RTRS

BiH duguje Јevrejima šest milijardi KM!

Zakon o restituciji kojim bi se Јevrejima u BiH vratila imovina oduzeta tokom Drugog svjetskog rata još uvijek nije donesen i, uz Poljsku, BiH jedina je potpisnica Terezinske deklaracije koja još nije počela vraćati taj dug jevrejskoj zajednici.
Јakob Finci - Foto: klix.ba
Јakob FinciFoto: klix.ba

Vrijednost imovine koja je oduzeta Јevrejima u BiH od 1941. do 1945. godine procjenjuje se na oko šest milijardi KM. Prije rata u BiH je živjelo 14.000 Јevreja kojima je ustaško-nacistička vlast tokom rata oduzela svu imovinu koja je za vrijeme socijalizma nacionalizirana, a kasnije i privatizovana. Svi ovi procesi doveli su do toga da je nemoguće vratiti ovu imovinu stvarnim vlasnicima bez zakona o restituciji.

"Po pitanju restitucije u BiH ništa nije urađeno i mi smo jedina zemlja u regionu koja nije ništa poduzela na povratu imovine oduzete za vrijeme holokausta i poslije toga u socijalističkom periodu Јugoslavije", rekao je za Klix.ba predsjednik Јevrejske zajednice u BiH, Јakob Finci.

Zakon o restituciji donesen je 2000. godine u BiH, ali samo na nivou Republike Srpske, i tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič stavio ga je van snage jer se, kako je obrazložio, pitanje jevrejske imovine treba rješavati na teritoriji cijele BiH.

Izvor: Kliks.ba