latinica  ћирилица
17/07/2017 |  12:11 | Autor: RTRS

Zakoni u BiH nisu predvidili islamsko bankarsto

Novi zakoni o bankama u BiH nisu predvidjeli mogućnost poslovanja islamskog bankarstva u zemlji i ova vrsta bankarstva u BiH posluje u skladu sa zakonom o obligacionim odnosima, izjavio je danas u Sarajevu dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemal Kozarić.
Kemal Kozarić - Foto: SRNA
Kemal KozarićFoto: SRNA

Prije početka Međunarodne konferencije o bankarstvu i finansijama, koja je okupila najveće zvaničnike i stručnjake u ovoj oblasti iz Malezije i BiH, Kozarić je rekao da bi novi zakoni o bankama trebalo da stvore pravni okvir, jer postoji veliki broj investitora koji bi da ulažu u BiH, ali bi da posluju po principima islamskog bankarstva.

"Da bi privukli investotore koji se interesuju za islamsko bankarstvo, čije najveće sjedište u Evropi je u Londonu, novi zakon bi trebalo da stvori pravni okvir da islamsko bankarstvo može da egzistira u BiH", rekao je Kozarić novinarima, dodavši da je Malezija lider ove vrste bankarstva, dok u BiH ima sama jedna banka koja radi po tim principima.

On je istakao da islamsko bankarstvo nije predviđeno samo za klijente islamske vjeroispovijesti, te pojasnio da je osnovna razlika između ovog i konvencionalnog bankarstva u tome što konvencionalno bankarstvo cijeli rizik prebacuje na klijenta.

"U islamskom bankarstvu banka i klijent dijele rizik. Oni idu zajedno u projekte i dobit i eventualni gubitak se dijeli. Islamsko bankarstvo je s te strane nešto osjetljivije prema klijentu, a s druge strane konvencionalno bankarstvo je orijentisano na profit", istakao je Kozarić.

On je dodao da ni u islamskom bankarstvu usluga nije besplatna, odnosno da i oni imaju neke druge naknade.

Dekan Ekonomskog fakulteta na malezijskom Univerzitetu Utara Јusnidah Ibrahim rekla je da je ova dvodnevna konferencija prilika za fakultete da uspostave saradnju i rade na zajedničkim projektima, te dodala da je najbitnija dodatna edukacija koja će biti omogućena studentima oba fakulteta.

Na ovom dvodnevnom skupu, koji je počeo danas, govoriće se i o najvišim svjetskim etičkim standardima u procesu recenzija i sugerisanja značajnih promjena u teoriji i praksi kada je riječ o korporativnim i međunarodnim finansijama, računovodstvu, upravljanju rizikom i osiguranju, ekonomiji razvoja i upravljanju bankama.

Organizatori konferencije, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Utara Malezija, saopštili su da konferencija predstavlja platformu za akademike i istraživače uz mogućnost prezentacije rezultata radova i istraživanja.

Izvor: Srna