latinica  ћирилица
15/07/2017 |  11:47 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Vrućine ubiraju danak na voćnjacima i njivama (VIDEO)

Visoka temperatura u Lijevče polju i Potkozarju uticaće na prinose i kvalitet voća i povrća.
Navodnjavanje - Foto: RTRS
NavodnjavanjeFoto: RTRS

Voćare u Potkozarju koji imaju sisteme za navodnjavanje sve više brine nizak vodostaj u akumulacijama. U Lijevče polju ratari intenzivno navodnjavaju parcele pod kukuruzom.

Preostali rod kruške poslije kasnog mraza u aprilu na plantaži Nikola Vukote u Trebovljanima, kod Gradiške, obećao je dobar prinos. Bez sistema za navodnjavanje, za samo nekoliko dana ono što je preostalo na stablima je više nego prepolovljeno.

Kruška je opala sa oko 20 odso stabala zbog toplote, kaže Vukota, i dodaje, da ne zna šta da preduzme u narednom periodu, jer nema vode za navodnjavanje.

Prinosi su ugroženi i na plantažama koje posjeduju sisteme za navodnjavanje. Improvizovane akumulacije bile su dovoljne za početno navodnjavanje u voćnjaku Dragoja Dojčinovića, predsjednika Udruženja voćara Republike Srpske.



- Potrebno nam je svaki dan oko 500.000 litara vode da bi samo ublažili posljedice suše. Sada imam par miliona litara, a to je nedovoljno i moramo razmišljati da izgradimo veću akumulaciju - kaže Dojčinović.

U Lijevče polju, bogatom podzemnim vodama, situacija je znatno povoljnija. Sve je više ratara koji investiraju u sisteme za navodnjavanje.

Đuro Cvijić, iz Kladara, kaže da je uzeo dva sistema za navodnjavanje, jer je prije dvije godine pretrpio veliku štetu zbog suše.

Pravilnikom o raspodjeli sredstava namijenjenih poljoprivrednoj proizvodnji u ovoj godini, resorno ministarstvo je predvidjelo podsticajna sredstva za navodnjavanje. Komercijalna gazdinstva koja izgrade sistem mogu računati na 40 procenata podsticaja, s tim da taj iznos ne može biti veći od 3.000 maraka po hektaru. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za ovu vrstu podsticaja je 30. septembar.