latinica  ћирилица
14/07/2017 |  16:43 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

U toku kapitalni remont RiTE Ugljevik (VIDEO)

Srpska odgovorno izvršava sve preuzete obaveze za sprovođenje evropskih direktiva u energetskom sektoru, izjavio je ministar Petar Đokić, tokom posjete Rudnika i Termoelektrane Ugljevik. Tamo je u toku kapitalni remont, prvi od 2010. Trajaće 90 dana.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

U okviru kapitalnog remonta predviđena je ugradanja elektro-filtera od 20 miliona maraka i već započeto odsumporavanje, vrijedno 80 miliona.

Time će Srpska ispuniti obavezu iz evropskog programa `Nerpa`, i na taj način još jednom pokazati da odgovorno sprovodi direktive EU iz energetske oblasti, rekao je ministar Petar Đokić.

- Na aktivnosti koje provodi Sekretarijat energetske zajednice, za koju vrlo često govore da je nešto sporno kada je u pitanju odnos Srpske prema tim obavezama, hoću jasno da kažem da Republika Srpska u okviru preuzetih obaveza sve njih izvršava vrlo savjesno i odgovorno, a ono što su nečije želje i planovi oni će i dalje ostati želje i planovi da uvuku Srpsku u neke aktrivnosti u koje mi nećemo ulaziti. Kada su u pitanju primjene takvih dokumenta mi provodimo samo ono što je dogovoreno, gdje smo čvrsto preuzeli obaveze, kaže Đokić.

- Ove godine imamo daleko manju proizvodnju u hidroelektranama `Višegrad` i `Trebišnjica`, što će u zbiru takođe uticati na manje količine električne energije koje će proizvoditi Republika Srpska u ovom periodu godine i prinuđeni smo da, radi snabdijevanja i održavanja sigurnosti u snabdijevanju, da nabavimo nove količine struje, dodao je Đokić. 

Ugljevički gigant izvan pogona biće tri mjeseca, a dnevni gubitak procijenjen je na između 400 i 500 hiljada maraka. Problem je i loša hidrološka situacija.

Kapitalni remont je neophodan, da bi bila izbjegnuta havarijska isključenja, koja bi nanijela daleko veću štetu sistemu, smatra generalni direktor RiTE Ugljevik Đorđe Popović.

- Bilo kada RiTE da je izašla sa mreže to bi bilo veliki udar na elektroenergetski sistem Republike Srpske jer smo mi u prvih šest mjeseci učestvovali sa 37,5 procenata proizvodnje električne energije u Srpskoj. Dakle, to često nije lako nadomjestiti, kaže Popović.

Skupština akcionara obavezala je rukovodstvo i Nadzorni odbor na smanjenje troškova, koliko god je moguće.