latinica  ћирилица
13/07/2017 |  19:43 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora "Puteva Brčko"

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Marinkovića, bivšeg direktora ЈP “Putevi Brčko“ kojom ga tereti za više krivičnih djela protiv službene dužnosti izvršenih u postupcima javnih nabavki u tom preduzeću u periodu od 2013. do 2016. godine.
Dragan Marinković (foto: RAS Srbija/S.Kovačević) -
Dragan Marinković (foto: RAS Srbija/S.Kovačević)

Iz Tužilaštva Brčko distrikta je saopšteno da je riječ o jednoj od najobimnijih optužnica za korupciju u lokalnom javnom sektoru, s ukupno 20. optužnih tačaka i više od 400 dokaza koji terete optuženog za brojne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja izvršene dodjeljivanjem ugovora o nabavkama suprotno propisima i internim procedurama.

Tužilaštvo ga u 2 tačke optužnice, tereti za protivzakonito posredovanje prema drugim ovlaštenim organima tog preduzeća u vezi s dodjeljivanjem pojedinih ugovora o izvođenju javnih radova. Njemu je stavljeno na teret da je suprotno propisima i internim procedurama, sam po vlastitom izboru, dodelio 18 ugovora o nabavci ukupne vrijednosti oko 150.000 KM. Ugovori o nabavci radova, projektne dokumentacije, opreme dodeljivani su preduzećima i drugim privrednim subjektima koje je optuženi favorizovao.

Optužnica ga takođe tereti da je u dva slučaja sprovodio proceduru zaključivanja ugovora o održavanju puteva s ponuđačem koji nije bio preporučen za izbor tražeći od komisije i organa preduzeća da preporuče ponuđač kojeg je on favorizirovao.

Izvor: Blic