latinica  ћирилица
13/07/2017 |  17:38 ⇒ 19:22 | Autor: RTRS

Srbac: Žetva pšenice privodi se kraju (VIDEO)

U Republici Srpskoj žetvu pšenice ratari privode kraju. Posljednji otkosi su i u opštini Srbac. Ovogodišnji prinosi manji su od prošlogodišnjih.
Žetva pšenice - Foto: SRNA
Žetva pšeniceFoto: SRNA

Јesenas je na području Srpca ozimim usjevima zasijano oko 700 hektara. Prosječni prinosi pšenice su oko pet tona po hektaru.

"Što se tiče pšenice, zadovoljan sam. Јuče je kombajner bio i pokosio je, a prinos je bio 500 do 600 kilograma, maksimalno 700 i ne znam da li ima iko veći prinos jer mi smo ovdje ipak mali proizvođači", rekao je Miroslav Јoldžić iz srbačkog sela Kukulje.

Radojica Vidović iz istog sela istakao je da prinosi zavise od parcele i od zemljišta, pošto je bila velika suša kada je trebalo zaliti zrno, a prinosi, kako kaže, su negdje 400, 500 do najviše 700 kilograma.

Žetva je završena i na tri makroogleda Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Bijeljini, Dušanovu i Drakseniću kod Kozarske Dubice, u kojima je bilo zasijano 50 sorti pšenice.

"Završili smo žetvu i možemo reći da su prinosi, zavisno od sorte, od pet do deset tona po hektaru, a kada je ukupna proizvodnja u Republici Srpskoj u pitanju, prosječni prinosi su oko ili nešto iznad pet tona zavisno od područja i ove godine nešto su bolji u Semberiji nego u Lijevče polju i mi generalno možemo biti zadovoljni", podsjetio je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

U Republici Srpskoj prošle jeseni pšenicom je zasijano 43.000 hektara. Na osnovu dosadašnjih rezultata očekuje se proizvodnja od preko 200.000 tona.