X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
06/07/2017 |  16:10 | Autor: RTRS

Blagojević: Srpske žrtve naći će spokoj kada odgovorni budu osuđeni

Srpske žrtve sa područja Vozuće i naselja dolinom rijeke Krivaje koje su stradale braneći vjekovna ognjišta u odbrambeno-otadžbinskom ratu, naći će spokoj jedino kada za zločine budu odgovarali neposredni nalogodavci iz političkog i vojnog vrha takozvane Armije BiH, rekao je Srni nekadašnji načelnik Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Zoran Blagojević.
Vozuća - Foto: Press
VozućaFoto: Press

"Srpske žrtve nisu našle spokoj, ali zaslužuje pažnju ako neko ko je sa druge strane učestvovao u ratu želi da se tim žrtvama i pokloni", rekao je Blagojević, koji je prisustvovao zajedničkoj posjeti ratnih veterana iz Srpske, FBiH, Srbije i Hrvatske,mjestima stradanja civila i vojnika tokom rata 1992-1995 na području opštine Zavidovići u FBiH, koju je organizovao Centar za nenasilnu akciju iz Sarajeva i Beograda.

On je naveo da je danas promijenjena demografska slika ovog prostora, kojeg su prije sukoba većinski naseljavali Srbi.

Blagojević je ukazao i na loš položaj rijetkih povratnika Srba u opštini Zavidovići i istakao da nadležne institucije skoro ništa ne preduzimaju kada je riječ njihovom održivom i bezbjednom povratku.

On je rekao da su ratni veterani zajedno sa sveštenstvom danas obišli i položili cvijeće na mjesta nekadašnjeg vozućkog ratišta.

Protokolom je predviđen obilazak spomenika u mjestu Stog gdje su nakon ratnih dejstava neposredno uz porušenu crkvu pronađena obezglavljena tijela Srba, Kota 715, prostor najintenzivnijih vojnih dejstava, nekadašnji kamp odreda "El mudžahedin" u blizini Kamenice, te centralni gradski spomenik u Zavidovićima i spomenik u dvorištu crkve Svetog Јosipa.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se u periodu od 10. do 24. septembra 1995. godine kada je na njih krenula ofanziva 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", uz podršku NATO avijacije.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 130 još traga.

Tokom troipogodišnje opsada Vozuće poginulo je 1.008 boraca Vojske Republike Srpske i policije, kao i civila.

Izvor: SRNA