latinica  ћирилица
23/06/2017 |  22:28 ⇒ 22:28 | Autor: RTRS

Bundestag: Rat oko Haradinaja

Burna rasprava u Bundestagu o situaciji na KiM. Poslanici osudili ideju "velike Albanije"
Bundestag - Foto: AP
BundestagFoto: AP

Bundestag je produžio mandat Bundesvera na Kosovu na još godinu dana, a predstavnici svih poslaničkih grupa osudili su pominjanje "velike Albanije" i izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da Ramuš Haradinaj, čiji su "ideologiju" pojedini poslanici uporedili sa neonacističkom, postane premijer.

Kako prenosi Dojče vele, ovoga puta to je učinjeno glasovima vladajućih demohrišćana, socijaldemokrata, kao i većine poslanika Zelenih: od 573 prisutnih, 513 je bilo "za".

Poslanik Gernot Erler (SPD), član Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, zastupao je stav da je vojno prisustvo i dalje neophodno. On se osvrnuo na nedavne izbore na kojima je pobjedu odnijela takozvana koalicija komandanata bivše OVK:

- Njihov kandidat za šefa vlade je Haradinaj, čovjek pod sumnjom za ratne zločine, koji nije iza rešetaka samo zato što su svjedoci povlačili svoja svjedočenja ili su smrtno stradali pod nerazjašnjenim okolnostima. Druga najjača snaga je "Samoopredjeljenje", čiji lider Aljbin Kurti otvoreno traži ujedinjenje sa Albanijom i prekid pregovora sa Beogradom ako Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

Poslanica Ljevice Sevim Dagdelen rekla je da njemačke trupe štite "tvorevinu" na čijem je vrhu čovjek koji želi da zapali cijeli Balkan.

Poslanik vladajućih demohrišćana i bivši ministar odbrane Franc Јozef Јung odbacio je kritike i rekao da je devedesetih godina "masovnim silovanjima i pogubljenjima na Balkanu nastala situacija koja bez intervencije NATO ne bi vodila stabilnosti i miru".

Izvor: Novosti