latinica  ћирилица
23/06/2017 |  22:00 | Autor: RTRS

Orbana kritikovali Јevreji zbog hvaljenja bivšeg mađarskog lidera

Svjetski kongres Јevreja i vodeća jevrejska grupa u Mađarskoj prigovorili su mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog pohvala na račun bivšeg mađarskog lidera Mikloša Hortija, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata sklopio savez sa nacističkom njemačkom, saopšteno je iz Kongresa.

Predsjednik Svjetskog kongresa Јevreja Ronald Lauder izjavio je da će njegova organizacija uvijek osuditi "žalosne postupke", kao što su i postupci Hortija i dodao da se tako nešto ne može ni opravdati niti oprostiti.

"Za zločine koje je admiral Horti počinio nad članovima jevrejske zajednice u Mađarskoj, kada ih je lišio svih prava u zemlji, kao i za njegovu ulogu u deportovanju i ubijanju na stotine hiljada Јevreja, ne postoji izgovor", naglasio je Lauder.

Iz Federacije jevrejskih zajednica u Mađarskoj su, takođe, kritikovali Orbanovu izjavu i poručili da "Hortijeva era antisemitizma ne može biti dobar primjer budućim generacijama", prenosi AP.

Samo nekoliko časova prije nego što je dočekao Laudera u Parlamentu, Orban je Hortija i druge mađarske lidere nazvao "izuzetnim državnicima" zbog vođenja države nakon raspada Austro-ugarske monarhije nakon Prvog svjetskog rata.

Izvor: Srna