latinica  ћирилица
23/06/2017 |  19:11 ⇒ 24/06/2017 | 10:44 | Autor: RTRS

Košarac pozvao Govedaricu da smijeni Šarovića i Mektića sa pozicija ministara (VIDEO)

Iako na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara nije bilo saglasnosti o Izmjenama Krivičnog zakona BiH, politička šteta za RS je već napravljena, jer je ovaj zakon ušao u porceduru. I dok iz SDS-a tvrde da njihovi ministri nisu dali saglasnost na ovaj zakon, iz SNSD-a poručuju da je sasvim jasno da je saglasnost data i da su to dva SDS-ova ministra i javno izjavljivala. Zbog svega toga, od predsjednika SDS-a, Vukote Govedarice, traže da smijeni Šarovića i Mektića.
Šarović - Mektić - Foto: ilustracija
Šarović - MektićFoto: ilustracija

Podrškom SDS-ovih ministra u Savjetu ministara predloženim izmjenama Krivičnog zakona BiH, nanesena je ogromna šteta Srpskoj i srpskom narodu u cjelini, kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Staša Košarac. Dodaje da je nakon toga ministar Šarović svojim izjavama više puta pokušao da dezinformiše i obmanjuje javnost u RS, zbog čega bi, kaže, trebalo da snosi sankcije.

"Mislim da bi, na temelju sadašnjih pokazatelja, bilo potpuno politički racionalno da SDS traži da se Šarović i Mektić smijene i da SDS traži druga personalna rješenja", rekao je Košarac.

Da bi srpski ministri trebalo da podnesu ostavke, ili da budu smijenjeni, smatraju i predstavnici institucija Republike Srpske.

"Bilo bi korektno da podnesu ostavke. Međutim, kao što je poznato, oni nisu podnijeli ostavke ni kada su izgubili parlamentarnu većinu. Ne vjerujem ni da će sada to učiniti kada imaju javnu sramotu jer su podržali nešto što je protiv interesa Srpske, a sada su, pod pritiskom javnosti i medija, prinuđeni da podviju rep. Rep će podviti, ali ostavke neće podnijeti", rekao je potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica stao je odbranu svojih ministara, a sve navode o podršci srpskih ministara izmjenama Krivičnog zakona naziva neistinama i kampanjom protiv SDS-a.

"Sasvim je jasno i vidljivo bilo juče na sjednici Savjeta ministara da srpski ministri nisu glasali za tu odluku i da će klub SDS-a glasati protiv i oboriti taj zakon", naglasio je Govedarica.

I dok se iz SNSD-a i SDS-a međusobno pozivaju da glasaju protiv ovog zakona u Parlamentu BiH i tako spriječe njegovo usvajanje, Košarac poručuje da ga ne raduju unutarsrpski sukobi u institucijama BiH, ali da ne može biti dopušteno da prođe bilo koja odluka koja nema saglasnost institucija Srpske, poput ove o Krivičnom zakonu, koja je, spriječena intervencijom upravo institucija Srpske, poslanika SNSD u Parlamentu BiH i srpskih patriotskih organizacija.

"Јedino što nama preostaje je da na temelju stavova institucija Srpske i na temelju statvova naše političke partije, branimo interese S rpske i njenu ustavnu nadležnost", dodao je Košarac.

Podsjećamo, nakon jučerašnje sjednice Savjeta ministara, ministar pravde BiH Јosip Grubeša zatražio je dodatno vrijeme za konsultacije, kako bi se pokušalo doći do forumalcije koja će biti prihvatljiva svim ministrima.

Ako ni to ne uspije, prijedlog izmjena Krivičnog zakona pred poslanike bi mogao biti poslat preglasavnjem srpskih ministara, ali svi srpski poslanici su još ranije najavili da će glasati protiv ovog prijedloga i na taj način onemogućiti njegovo usvajanje.