latinica  ћирилица
23/06/2017 |  18:56 ⇒ 19:29 | Autor: RTRS

Plenković: Zagreb će štititi hrvatske veterane od srpskog zakona

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da će Hrvatska pitanje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine rješavati kroz bilateralne razgovore i čvrsto će štititi hrvatske veterane, koji, kako kaže, ne smiju da budu u podređenom položaju.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

- To je problem koji je uvijek na dnevnom redu i biće predmet bilateralnih razgovora. Mi insistiramo na njegovom sprečavanju, a pregovori Srbije i EU o poglavlju 23 /koje se odnosi na pravosuđe/ trajaće godinama. Prema tome, imamo vremena i prostora, metodologije i načina da riješimo to pitanje - rekao je Plenković novinarima u Briselu.

Odgovarajući na pitanje kako to da Srbija još nije promijenila ovaj zakon iako je prošlo skoro godinu dana od kada je otvorila pregovore u poglavlju 23, Plenković je rekao da je Hrvatska svoju poziciju nekoliko puta iznijela i da štiti svoje državljane.

- Ne želimo da hrvatski državljani, državljani EU budu u podređenom položaju - rekao je Plenković.

On kaže da je nebrojano puta do sada o tom zakonu govorio kao o aktu "hibridnog karaktera proširene regionalne jurisdikcije".

- To je za nas neprihvatljivo, smatramo da takva vrsta proširenja nadležnosti nije dopuštena i jasno je da se tome protivimo, što smo više puta pojasnili našim evropskim partnerima, a i Beogradu - rekao je Plenković.

Hrvatska je u jednom periodu blokirala Beograd u otvaranju poglavlja 23, tražeći garancije da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu saradnju sa Haškim sudom.

Izvor: SRNA