latinica  ћирилица
23/06/2017 |  17:29 ⇒ 24/06/2017 | 10:45 | Autor: RTRS

Mektić i pored protivljenja Srpske, progurao Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti (VIDEO)

Savjet ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti, uprkos zaključku Vlade Srpske da se ova tačka dnevnog reda povuče do usaglašavanja stavova svih relevantnih institucija BiH. Iako je ministar bezbjednosti Dragan Mektić takav potez obrazložio interesom domaćih firmi, iz Republike Srpske poručuju da je Mektić nastavio u svom maniru.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Pravilnik je donesen kako bi domaće kompanije mogle da se sertifikuju, dobiju sigurnosnu dozvolu i učestvuju na tenderima gdje se rade povjerljivi projekti. Ovako ministar bezbjednosti Dragan Mektić pravda to što Savjet ministara nije poštovao odluku Vlade Srpske da sa dnevnog reda povuče ovu tačku.

"Ovaj zaključak Vlade je protivzakonit i nije u interesu naših kompanija i firmi. To je zlonamjeran zaključak. Nevjerovatno da Vlada donosi zaključak protiv naših kompanija i kompanija iz Banjaluke, koje traže da im damo tu vrstu sertifikata. I član 15 kaže da Savjet ministara na prijedlog Ministarstva bezbjednosti donosi taj Pravilnik", kaže Mektić.

Vlada Srpske traži upravo usklađivanje sa članom 15 i Zakona o zaštiti tajnih podataka, koji predviđa da podzakonski akt bliže propiše način izdavanja industrijske bezbjednosne dozvole i ostala pitanja iz ove oblasti. Smatraju da usvojeni Pravilnik preširoko uređuje ova pitanja koja, s obzirom na značaj, treba da budu uređena zakonom.

Kako saznajemo, među primjedbama koje su iz Banjaluke upućene u Sarajevo je i to što se, ovim Pravilnikom, pravnim licima nameću i nove finansijske obaveze, što predstavlja dodatno opterećenje za poslovanje. Riječ je, poručuju, o kompleksnoj materiji, čijem uređenju moraju prethoditi sveobuhvatne analize i konsultacije sa nadležnim organima. Usvajanje Pravilnika dokaz je da ministar Mektić nastavlja u svom maniru, poručuje Dušanka Majkić.

"Neobično je to da je Vlada Srpske dala negativno mišljenje, a Mektić je tu odluku gotovo tajno progurao u Savjet ministara gdje je Pravilnik usvojen. Očito da će Mektić sada odgovarati firmama kojima treba dozvola od organa u Srpskoj, a ne od Ministarstva bezbjednosti koje za to nema nadležnost. Izgleda da ministar bezbjednosti pokušava da prigrabi ovlaštenja koja mu po zakonu nisu pripadala", rekla je Majkić.

Umjesto da određena pitanja uređuje zakonom, Mektić je konstatovao da mu je to problematično, jer mora da pribavi mišljenja Republike Srpske, kaže Majkić. Tako se ponovo odlučio za lakši način – da materiju koja se treba zakonski urediti, uređuje putem Pravilnika, i to bez saglasnosti iz Republike Srpske, čije bi interese u Savjetu ministara trebalo da zastupa.