latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:03 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

U Milićima se sve više domaćinstava okreće poljoprivredi (VIDEO)

U Milićima se sve više domaćinstava okreće poljoprivredi, bilo kao glavnom ili dodatnom izvoru prihoda.
Milići - Foto: RTRS
MilićiFoto: RTRS

Unaprijeđena je proizvodnja mlijeka, proširuju se zasadi maline, a uz pomoć donatora i Opštine zasnovana je i plastenička proizvodnja. Podsticaji za poljoprivredu u opštinskoj kasi povećani su za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U Milićima se godišnje proizvede više od 500.000 litara mlijeka. Četvoročlanoj porodici Madžarević iz Lukić polja ovo je glavni izvor prihoda. Krenuli su sa pet doniranih muznih grla, a danas ih imaju 12. Dnevno proizvedu oko 160 litara mlijeka i šire farmu.

- Nastojim da proizvodimo što više mlijeka, kako bi proizvodnja bila rentabilnija i korisnija, jer od malih količina nema ništa. Opština nam isplaćuje pet feninga subvencija i zadovoljni smo saradnjom - kaže Željko Madžarević.

Madžarevići su prošle godine, uz pomoć donatora, zasnovali i plasteničku proizvodnju na površini od sto kvadrata.

U Milićima se proširuju i zasadi maline koji se prostiru na 20 hektara. Porodice Đurić i Knežević imaju 13.000 sadnica. Kada je dobar rod, kažu, ima i zarade, ali ova godina je neizvjesna zbog aprilskog snijega.

- Prošle godine je bila dobra cijena i moglo bi se živjeti od ovoga, a ove godine vidjećemo kakva će biti i kakav će biti kvalitet zato što je snijeg nanio štetu - kaže Milada Đurić.

Iskoristili su podsticaje i u maju zasadili još 3.500 sadnica.

U opštinskom budžetu ove godine planirano je 75.000 KM za podsticaje u poljoprivredi.

- Јavni poziv za prikupljanje ponuda za sistem za navodnjavanje je završen. Opština će učestvovati sa 20.000 KM, imamo obećanja UNDP-a za isto toliko, zatim imamo sadnice za maline za jesenju sadnju, a isto tako je za mljekare odvojeno 30.000 KM - ističe načelnik opštine Milići Momir Lazarević.

Opština planira da povećavanjem podsticaja privuče što veći broj stanovnika da iskoriste povoljne klimatske uslove i posvete se poljoprivredi. U Milićima je 1.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a prije pet godina bilo ih je duplo manje.