latinica  ћирилица
18/06/2017 |  14:26 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Aćimović: Ekonomija i religija kroz proizvodnju organske hrane

Ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović je na G20 Međuvjerskom samitu "Religija, održivi razvoj i izbjeglička kriza" u njemačkom gradu Potsdam, kao jedini predstavnik iz regiona zapadnog Balkana, predstavio koncept "Ekonomija i religija kroz proizvodnju organske hrane, ujedinjeni za Zapadni Balkan".
Potsdam - Draško Јaćimović na Međuvjerskom samitu - Foto: SRNA
Potsdam - Draško Јaćimović na Međuvjerskom samituFoto: SRNA

Ovaj samit je ujedno i pripremni dio predstojećeg G20 samita lidera koji će 7. i 8. jula biti održan u Hamburgu.

Prema predstavljenom konceptu, projekat bi povezao religije u regionu na način da zajednički proizvode i plasiraju organsku hranu, što bi pored velikog ekonomskog efekta za zemlje regiona, moglo dovesti i do poboljšanja odnosa između religijskih zajednica.

"Ideja je izuzetno dobro prihvaćena i dobila je podršku eminentnih zvanica. Učesnici samita su ponudili svu neophodnu pomoć u razvoju tog koncepta u saradnji sa zemljama regiona", izjavio je Aćimović Srni.

Tokom dvodnevnog samita ambasador je sa učesnicima razgovarao i o evropskim integracijama BiH i reformskim procesima u zemlji, s naglaskom na potrebu jačanja ekonomije i smanjenja nezaposlenosti.

On očekuje da će BiH u što skorije vrijeme dobiti kandidatski status za članstvo u EU, čime bi zemlja dobila pristup značajnijim finansijskim sredstvima i fondovima.

Samit u Potsdamu je okupio veliki broj međunarodnih stručnjaka iz ovih oblast, a cilj međuvjerskog i samita lidera G20 ove godine su bio-globalni ciljevi razvoja UN poslije 2015. godine.

Samit je pozdravio i specijalni predstavnik vlade Argentine, gdje će biti održan sljedeći samit.

Izvor: Srna