latinica  ћирилица
16/06/2017 |  16:17 | Autor: RTRS

Logistika - ključni faktor privrednog razvoja

Efikasnost logističkih operacija direktno utiče na podizanje nivoa konkurentnosti i ekonomičnosti privrede i društva, poručeno je danas u Banjaluci na regionalnoj konferenciji "Savremena transportna i logistička rešenja".
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Na ovom skupu je rečeno da su logističke operacije poput transporta, skladištenja, pretovara, pakovanja, držanja zaliha, snabdijevanja, distribucije i isporuke proizvoda ključni faktor privrednog razvoja, prostornog povezivanja i tržišnih integracija.

"Neophodno je razvijati i jačati transportni i logistički sektor, graditi saobraćajno-transportnu infrastrukturu i logističke centre. To je preduslov za povezivanje našeg tržišta sa regionalnim i evropskim logističkim mrežama, ali i privlačenje investicija i privredni razvoj", saopšteno je iz Banjaluka koledža, koji je organizator ove, treće po redu, konferencije.

Na skupu je naglašena potreba za većim brojem kvalitetnih logističkih kadrova na tržištu rada, te naglašena potreba za njihovim školovanjem.

Konstatovano je i da Banjaluka ima značajne mogućnosti i potencijale za razvoj logističke platforme, koja bi predstavljala okosnicu jedne efikasne regionalne logističko-distributivne mreže.

Konferenciju je organizovana uz podršku većeg broja logističkih stručnjaka i kompanija iz regiona.

U radu konferencije učestvovalo je 120 učesnika, među kojima su bili eminentni profesori, predstavnici obrazovnih institucija i istaknuti logistički menadžeri iz različitih logističkih, špediterskih i transportnih kompanija, skladišnih sistema i distributivnih centara.

Izvor: SRNA