latinica  ћирилица
15/06/2017 |  17:05 | Autor: RTRS

"Kompanije u okviru Agrokora u Srbiji i Sloveniji dobro posluju"

Posebni povjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak izjavio je da kompanije tog koncerna u Sloveniji i Srbiji posluju dobro, a najsloženija situacija je, kaže, u BiH, gdje se na tome ovih dana najviše radi.
Agrokor (Foto: progressive.com.hr) -
Agrokor (Foto: progressive.com.hr)

"Tamo imamo 5.100 zaposlenih i planiramo neke korake s Merkatorom i Konzumom kojima bismo riješili finansijsku situaciju u kojoj se Konzum nalazi. Za njih je, međutim, dobro da je ova kriza koja se dogodila ostala lokalizovana u Hrvatskoj. To govorim poslednja dva mjeseca svim vladama u regiji, jer prijetila je opasnost da se iz Hrvatske kriza prelije u njihove ekonomije", rekao je Ramljak za Јutarnji list.

On je dodao da je to spriječila Vlada Hrvatske.

"Cijeli region mogao se naći u vrlo neugodnoj situaciji. Kada imate više od 5.000 zaposlenih u BiH u tri, četiri kompanije koje su najbolje u toj državi, onda je to problem za njihovu ekonomiju. Merkator, Frikom i Dijamant sigurno su među deset najboljih kompanija u Srbiji i njihov pad bio bi ozbiljan problem za tamošnju ekonomiju, a Merkator u Sloveniji da i ne spominjem. Mislim da je to velika zasluga hrvatske vlade, koja je spriječila urušavanje i tih kompanija", naveo je Ramljak.

Pojasnio je sve o strukturi vlasništva, genezi krize i planovima za oporavak zdravih dijelova kompanije, a to je, prema njegovom mišljenju, gotovo sve osim krovnog koncerna, Agrokora d. d., koji za nešto više od godinu dana, kada timovi za restrukturiranje obave svoj posao, vjerovatno prestaje da postoji.

Spomenuo je i tužbe, rekavši da ko god ima iluzije da u ovom procesu neće biti tužbi, griješi.

"Јa nemam iluzije da tužbe neće biti podignute protiv svih učesnika procesa, a to znači i protiv kompanija, i protiv vlasnika, i protiv mene...Sasvim je drugo pitanje postoje li argumenti za takve optužnice, a onda i za presudu protiv nas", rekao je Ramljak.

Izvor: RTS, Tanjug