latinica  ћирилица
14/06/2017 |  18:38 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Gubici u poljoprivredi nakon SSP-a premašuju 250 miliona KM (VIDEO)

Gubici u poljoprivredi nakon stupanja na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom Unijom premašiće 250 miliona maraka, poručuju poljoprivrednici iz Srpske. Na ovo je ukazalo i Ministarstvo poljoprivrede, osvrnuvši se na analizu Svjetske banke koja je gubitke procijenila na 68 miliona maraka.
Poljoprivrednik - Foto: RTRS
PoljoprivrednikFoto: RTRS

Uprkos analizi Svjetske banke koja govori o direktnoj šteti od oko 68 miliona maraka, poljoprivrednici u Srpskoj tvrde drugačije. Kratkoročna šteta premašuje 250 miliona maraka, dok je dugoročna nesaglediva.

Primjenom adaptiranog SSP-a najgore su prošli proizvođači mesa. Vrijednost uvoza mesa u prvih pet mjeseci veći je za 17,09 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u istom periodu zabilježen pad izvoza za 42 odsto, podaci su Ministarstva poljoprivrede. Poljoprivrednici apeluju na nadležne institucije da zaštite domaću proizvodnju.

"Ni jedan naš zahtjev niti jedna sugestija nije usvojena, kao ni jedna mjera otkako ju potpisani CEFT-a i SSP. Mi smo sa te strane apsolutno nezaštićeni", istakao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Gordana Rokvić, savjetnica ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističe da je činjenica da ne možemo izvoziti meso u EU nego samo na treća tržišta, kao i da ovogodišnje kvote za tursku nisu još nisu otvorene.

O pravom stanju najbolje govore podaci o trgovinskoj razmjeni, gdje izvoz robe i proizvoda iz BiH ne dostiže ni trećinu vrijednosti uvezenih.

Uprkos upozoravanjima poljoprivrednika, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da je uvoz iz Evropske unije pod kontrolom i da se u ovom trenutku ne odražava negativno na bh ekonomiju. Ipak, smatra da adaptacija SSP-a nije bila dobra.

"Razmišljali smo da nam ne donese veliku štetu, to su bile ključne kalkulacije. Za sada to možemo kontrolisati. U svakom slučaju, za jedan dio ekonomije je donio korist zbog povećanog izvoza u Evropsku Uniju, a s druge strane postoje udari na domaću ekonomiju zbog povećanog i konkurentnijeg uvoza", izjavio je Šarović.

Sa konstatacijom ministra da uvoz ne utiče negativno na bh. ekonomiju nisu saglasni poljoprivrednici.

"Opravdano se plašim da će bliska budućnost donijeti još frapantnije podatke i negativnije po naš agrar", dodao je Stojanović.

Mljekari u Srpskoj rijetki su koji mogu da se pohvale povećanjem izvoza u odnosu na prošlu godinu za 15 odsto, dok je uvoz smanjen za 38 odsto.