latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:52 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Na Poljoprivrednom dobru "Semberija" počela žetva graška (VIDEO)

Prva ovogodišnja žetva na oranicama Poljoprivrednog dobra "Semberija" počela je žetvom graška koji ovo imanje proizvodi za Prehrambenu industriju "Sava".
Žetva graška u Semberiji - Foto: RTRS
Žetva graška u SemberijiFoto: RTRS

Nakon jednogodišnje pauze, Poljoprivredno dobro ''Semberija'' i Fabrika ''Sava'' nastavili su saradnju ugovorenom proizvodnjom graška i boranije. Isporuka graška trajaće narednih 20-tak dana jer je sjetva obavljena u tri roka kako bi se ispoštovao kontinuitet isporuke.

Grašak je zasijan na 30 hektara i prema prvim pokazateljima, zrno je odličnog kvaliteta. Preradom graška "Sava –Semberija" počinje ovogodišnju kampanju.

"Imali smo problema sa prvim sjetvenim rokom gdje je došlo do zahlađenja sa kišovitim periodom zbog čega je grašak sporije nicao. Međutim, ova dva naredna roka su bila u dobrim, pogodnim prilikama’", istakla je agronom Tanja Mijatović.

Proizvodnja graška je jedna od rentabilnijih na imanju. Iako je repromaterijal skup, naročito sjeme, prinos od pet tona po hektaru obezbjeđuje pristojnu zaradu.

Grašak i boranija su zasijani na 60 hektara. U Savi očekuju da će sa ove površine stići na preradu oko 360 tona povrća koje će biti plasirano na tržište BiH, Evrope i Australije.