latinica  ћирилица
14/06/2017 |  14:24 | Autor: RTRS

Povećan izvoz poljoprivrednih proizvoda

Vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz BiH od januara do maja veća je za 20,39 odsto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, dok je u istom periodu ove godine izvoz iz Republike Srpske zabilježio rast od 23,30 odsto u odnosu na uporedni period.
Uvoz - izvoz - Foto: ilustracija
Uvoz - izvozFoto: ilustracija

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopšteno je da je ukupna vrijednost uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH u prvih pet mjeseci ove godine veća za 9,16 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U Republiku Srpsku je u prvih pet mjeseci ove godine uvoz ovih proizvoda veći za 13,61 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U kontekstu posljedica primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridsruživanju i dodatne liberalizacije trgovine između BiH i zemalja EU, vidljiv je rast uvoza pojedinih kategorija proizvoda u odnosu na isti period prošle godine, posebno kada je riječ o živim životinjama i mesu, te jestivim klaničnim proizvodima. Vrijednost uvoza živih životinja u prvih pet mjeseci ove godine u porastu je za 15,68 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je od januara do maja ostvaren veći rast izvoza nego uvoza.

Tako je u kategoriji žive životinje ostvaren rast izvoza za više od 300 odsto uglavnom zahvaljujući izvozu svinja i teladi na tržište Srbije. Vrijednost uvoza mesa i jestivih klaničnih proizvoda od januara do maja povećana je za 17,09 odsto u odnosu na isti period lani, dok je kod izvoza mesa zabilježen negativan trend i pad za 42 odsto.

Izvor: SRNA