latinica  ћирилица
14/06/2017 |  11:51 ⇒ 14:19 | Autor: RTRS

Udruženje tekstila, kože i obuće: Poništiti tender za uniforme MUP - a

Udruženje tekstila, kože i obuće Privredne komore Republike Srpske insistira na poništenju tendera koji je raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za nabavku redovne i posebne uniforme policijskih službenika.
Policija Republike Srpske u novim uniformama - Foto: RTRS
Policija Republike Srpske u novim uniformamaFoto: RTRS

Iz Udruženja kažu da nijedna domaća kompanija ne može pojedinačno da učestvuje u ovakvoj nabavci, s obzirom na to da je riječ o velikim količinama i različitim vrstama odjevnih predmeta. 

 "Vrijednost tendera iznosi 6.250.000 KM, a gotovo cijela nabavka, od 5.850.000 KM, sadržana je u jednom lotu, gdje se istovremeno nalaze različiti dijelovi odjeće i obuća. Time je onemogućeno učešće domaćih preduzeća, s obzirom na to da nijedna naša kompanija ne može pojedinačno da učestvuje u ovakvoj nabavci jer je riječ o velikim količinama i različitim vrstama odjevnih predmeta", saopšteno je iz Udruženja.

Iz Udruženja insistiraju na razbijanju nabavke uniformi za policijske službenike na lotove, kako bi se omogućilo učešće domaćih privrednih društava. Oni su istakli da je ugovorni organ dužan da postupa transparentno, da se u postupku javne nabavke jednako ponaša prema ponuđačima i omogući pravednu konkurenciju, s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava, što je definisano Zakonom o javnim nabavkama.

Iz Udruženja su naglasili da preduzeća iz sektora tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj zapošljavaju 11.000 radnika, da su jedna od najznačajnijih izvoznih grana privrede i da proizvode za svjetski poznate brendove, a ono što je najvažnije - proizvode uniforme za Upravu za indirektno oporezivanje, Pošte Republike Srpske, policiju i vojsku Crne Gore, Francuske, Slovenije, što dovoljno govori o kvalitetu rada domaćih privrednih društava.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je juče da se do sada na konkurs za nabavku policijskih uniformi prijavilo 17 ponuđača, te da će biti izabran najbolji od njih. Lukač je naglasio da MUP traži uniformu najboljeg kvaliteta, te da će prvi put biti brendirana i neće je šiti "lokalni krojači, pa da za godinu bude neupotrebljiva".

Izvor: SRNA